Gianfranco Coizza
Narodil se a vyrůstal na Sardinii, která se neomylně podepsala na jeho vášnivém vztahu k jídlu. Jak Gianfranco říká, na Sardinii má jídlo úplně jiný význam než u nás: je o setkávání, rituálech, rodině, která je na tomhle slunném ostrově vždycky velká a pořádně rozvětvená. Rodinné jsou tu i restaurace, malé farmy s tím nejčerstvějším masem, olivové háje… Jeho maminka byla navíc ředitelkou odborné školy, kam Gianfranco mohl hodit na kurzy vaření nebo pečení. Jeho táta měl pro změnu velkoobchod s potravinami. A oba rodiče doma často a rádi vařili. Jídlo bylo pro Gianfranca život prostě odmalička.
Nevzdálil se mu ani tehdy, když nakonec odešel do Toskánska studovat literaturu – při škole pracoval ve vinařství, tratoriích… K nám do Čech se podíval poprvé v roce 1992 a v roce 2001 se tu zabydlel natrvalo. Potkal tu svou ženu, stal se tátou a svého syna už také pomalu zasvěcuje do kulinárních tajemství.
V Praze si rychle udělal dobré jméno ‒ pomáhal otevřít několik restaurací. Menu sestavoval například v Aldente nebo Alforno Focacceria. Nikdy nechtěl dělat „obyčejnou“ gastronomii, toužil specializovat se na opravdu výjimečná jídla pro výjimečné hosty. Proto zamířil ke cateringu. Založil společnost Ingredientista, pak jako executive chef a gastro konzultant spojil síly s projektem TheFinery, kde nabírá catering úplně jiný rozměr – stará se o malé, soukromé akce s důrazem na detail.
Od listopadu 2018 figuroval jako spolumajitel a šéfkuchař ve vyhlášeném pražském Jan Paukert Bistro, kam se mu podařilo přinést vítr, moderní evropskou gastronomii a každou středu naprosto perfektní italské menu.
A kde působí teď? Pomáhá restauracím jako konzultant, najdete ho u pop-up projektů a úplně nejčerstvěji se právě v rakouském lyžařském středisku Maria Alm chystá jako executive chef na otevření nové středomořské restaurace Mare Mare! Její menu bude svěží, autentické a do posledního sousta inspirované milovanou Itálií. Tak jako jsou i Frankieho kurzy u nás, v Gourmet Academy.
Na těch vám vždycky nabídne ryze individuální přístup. Svým charismatickým hlasem a božským kulinárním uměním vás vezme na skvělý gurmánský výlet. Všechny jeho kurzy vaření cílí na sezonní suroviny, ale jednou ochutnáte speciality severu, jindy lahodné menu inspirované ostrovní částí Itálie, podíváte se i na jih nebo do hornatého středu. Protože každý kout Itálie chutná jinak.
A mimochodem, víte, které jídlo má Gianfranco úplně nejraději z celé italské kuchyně? Jsou to těstoviny fregola, které vypadají jako trochu větší kuskus, vyrábějí se na Sardinii z vody a semolinové mouky, hezky doma, ručně, a jsou neskutečně variabilní: připravit je můžete jako risotto, s mořskými plody nebo třeba coby jednoduchý letní salát! Schválně: ochutnáte je i u nás na kurzu? Nechte se překvapit!