Domů Blog Ovocný souboj: maliny vs. ostružiny

Ovocný souboj: maliny vs. ostružiny

Dozrávají shodně v průběhu července a v zahradách i na trzích soupeří o naši pozornost. Které máte raději vy? Maliny, nebo ostružiny?

Temně rudé krásky

Sladká chuť, sytě červená barva a pocit, že se vám v puse rozplývá samo blaho. A když nakonec zkousnete ta mírně kyselá zrníčka, je chuť zralé maliny kompletní. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvě utržené. Tehdy vám také nabídnou nejvíc vitaminů (hlavně C, antioxidant – vitamin E, vitaminy skupiny B pro nervovou soustavu). Zaplaví vás minerálními látkami (vápníkem, zinkem, mědí, fosforem) a tělu prospějí i díky obsaženým červeným barvivům, tzv.  antokyanům, jež se dostaly dokonce na seznam látek schopných bojovat s rakovinou. Ve spojení s draslíkem pak dopřávají antokyany malinám tu sytě červenou barvu a draslík navíc pomáhá proti srdečním chorobám, vysokému krevnímu tlaku... A přitom tenhle přírodní lék chutná tak, že byste ho mohli jít celá kila.

Pravá malinovka!

Maliny se hodí samozřejmě do džemů a marmelád – samotné i ve spojení s rybízem nebo ostružinami, o nichž bude řeč ještě dál. Skvělé jsou na pečení, ozdobí koláč s tvarohem, malinový cheesecake s je přímo návykový. A pokud si jejich chuť chcete připomínat v zimě, měla by se u vás zabydlet malinová šťáva! Stačí vzít oprané maliny, přidat k nim trochu kyseliny citronové, rozmačkat a nechat 24 hodin. Pak je přeceďte do hrnce a přendejte na sporák, kde je zahřívejte, dokud se nerozpustí cukr (sbírejte pěnu!). Dávejte pozor, aby nevařila, jinak přijdete o vitaminy. Potom šup     se šťávou do lahví, které potřebují skladovat v temnu a chladu.

Černé královny zahrad

Také temně modré až černé ostružiny v puse přímo explodují báječnou chutí, jakkoliv už není tak přímočaře sladká. Její – řekněme – pikantnost je ale bezkonkurenčně báječná zasyrova i ve sladkém pečení. Co se vitaminů nebo minerálních látek týče, i ostružiny jsou jimi nabité. Vitamin C spolu s barvivy flavonoidy pracuje ve prospěch vaší imunity, draslík opečovává srdce a cévy, a když doma máte náhodou malého maroda, můžete z plodů ostružin udělat čaj proti horečce a bolestem horních cest dýchacích. Ale teď pojďte péct!

 

Skvělý recept na Mřížkovaný koláč s meduňkou a ostružinami se zrodil pro kurz Edity Paulusové: Letní koláče.

Ovocný souboj: maliny vs. ostružiny