Domů Blog Pravá domácí zmrzlina!

Pravá domácí zmrzlina!

Co vás spolehlivě zchladí, když venku pálí slunce? Pár kostek ledu do sklenice a hlavně: pravá domácí zmrzlina!

Pokud vám záleží na tom, co jíte, ale v létě prostě nedokážete odolat zmrzlinám… anebo pokud jste prostě jen na chatě, do obchodu daleko a chuť stoupá, může se o slovo přihlásit domácí zmrzlina! Bude to jednodušší, než čekáte!

Banánový krém

Banánová zmrzlina je až banálně jednoduchá. Vezmete zralé banány, vložíte je (celé, i se slupkou!) do mrazáku. Počítejte tak banán na osobu. Počkejte, až budou zmrzlé na kost, pak oloupejte. Půjde to hůř, klidně si pomozte ostrým nožem a slupku seřízněte. Pak vhoďte banány do mixéru a minutku počkejte na zázrak: zmrzlý banán se promění v luxus! Před vámi se záhy objeví krémová banánová zmrzlina. Slazení opravdu netřeba, přisypat můžete trochu karobu, kakaa, nasekané kousky čokolády, špetku skořice nebo pár zmrzlých jahod či malin. Všechno to katapultuje tuhle zmrzlinu ještě výš. A když zbude? Vmíchejte třeba ještě trochu jogurtu nebo šlehačky a šup s tím do tvořítek na nanuky.

Ovocný sorbet

Postupovat můžete jako u banánového krému, jen si na rozmixování nachystejte zmrzlé jahody, maliny, ostružiny či borůvky. Aby vám ovocný sorbet opravdu chutnal, tentokrát bude dobré jej při mixování dosladit – nejlepší jsou tekuté sirupy: agávový, javorový, rýžový, datlový. Každý chutná trochu jinak, ale nejméně chuť ovlivní asi rýžový, kdyby vám na tom záleželo. Jinak se nebojte přihodit i lístky máty nebo meduňky, krásně sorbet osvěží.

Nanuky pro náročné

Pokud máte raději rafinované chutě, podívejte se na stránky naší lektorky Markéty Pavleje: www.kitchenette.cz. Markéta má v zásobě hned několik fantastických nanuků, tzv. popsicles! Tak třeba broskvový nanuk s badyánem a vanilkou! Smíchejte 200 g třtinového cukru s 200 ml vody a svařte je na sirup, kterým nanuky dosladíte. Jako koření přidejte do sirupu vanilkový lusk a hvězdičku badyánu, až bude sirup hotový, vyndejte je. Broskve (asi 350 g) rozmixujte, spojte se sirupem a rozdělte do tvořítek na nanuky. Hotovo!

Pravá domácí zmrzlina!