Tuňákové burgry a chermoulou

Chermoula je marocká bylinná pasta nebo chcete-li hustá omáčka, kterou lze použít jako marinádu, dresing na salát i kuskus nebo k ochucení těchto tuňákových burgerů. Až je budete připravovat, dávejte jen pozor, abyste je nepřepekli, „vysušený“ tuňák by vám nechutnal a chermoula by ztratila všechnu svou omamnou vůni!

Počet porcí: 4

Příprava: 10 minut

Marinování: 15 minut

Chlazení: 1 hodina

Vaření: 5 minut

Na burgery s chermoulou:

  • 1 malá červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 2x na špičku nože mletého šafránu (nebo 2 kapsle)
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • 4 lžíce citrónové šťávy
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 svazek koriandru
  • ½ svazku petrželové natě
  • 600‒700 g čerstvého tuňáka
  • sůl a čerstvý mletý černý pepř

Na kuskus s nakládaným citrónem:

  • 200 g kuskusu
  • 75 g spařených rozinek
  • 250 ml horkého kuřecího vývaru
  • 75 g oloupaných pistáciových oříšků
  • 1 nakládaný citrón (marocká specialita)
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • citrónová šťáva na zakapání
  • hrst čerstvého koriandru

Nejprve si připravte chermoulu. Nastrouhejte do mixovací mísy cibuli a česnek pomocí středního krouhacího bubnu na krouhači/kráječi na rychlost 4. Vmíchejte koření, citrónovou šťávu a 3 lžíce olivového oleje. Nechejte 15 minut odležet.

Připravte kuskus s nakládaným citrónem. Dejte kuskus a spařené rozinky do misky a zalijte horkým vývarem. Přikryjte a nechte 15 minut odstát (anebo dokud kuskus a rozinky neabsorbují vývar). Pak vidličkou kuskus načechrejte. Nahrubo nasekejte pistáciové oříšky a nakládanou citrónovou kůru (dužinu odstraňte). Přidejte do kuskusu spolu s extra panenským olivovým olejem a ochuťte citrónovou šťávou. Koriandr nasekejte najemno a opatrně vmíchejte do kuskusu. Dochuťte podle potřeby.

Teď bude čas na burgery. Namelte tuňáka do mixovací mísy pomocí hrubé destičky na masovém mlýnku na rychlost 4. Přidejte tři čtvrtiny chermouly. Pomocí plochého šlehače mixujte na rychlost 2, dokud se tuňák a pasta dobře nesmísí. Dochuťte. Koriandr a petržel nasekejte najemno a přimíchejte do rybí směsi na rychlost 1. Vytvarujte čtyři burgery, zakryjte je a dejte na hodinu chladit. Před opékáním je zase včas vyndejte z lednice a nechte dojít na pokojovou teplotu.

V nepřilnavé pánvi rozehřejte zbývající olivový olej a opečte tuňákové burgery, ideálně zprudka, asi 1‒2 minuty z každé strany. Měly by být shora opečené do zlatohněda, ale uvnitř propečené jen středně. Ihned podávejte s kuskusem a zbývající chermoulou.
 

TIP GOURMET ACADEMY: Pokud po ruce nemáte prodejnu arabských specialit, zkuste si citrony naložit doma. Vezměte 12 citrónů v biokvalitě. Z šesti vymačkejte všechnu šťávu, dalších šest rozkrojte podélně na čtvrtiny, ale nedokrojte – vsypte do každého trochu mořské hrubé soli a pak je všechny znovu uzavřete. Naskládejte je do vymyté sklenice, přelijte citrónovou šťávu a zasypejte další hrubou mořskou solí (celkem jí bude 250 g), 8 kuličkami černého pepře, 3 hvězdičkami badyánu a třemi sušenými bobkovými listy. Jestliže zůstanou vykukovat suché citróny, doplňte vodou. Sklenice uzavřete, otočte dnem vzhůru, a pak ji zase otočte zpět. A čas od času ji během příštích asi 6 týdnů znovu otáčejte, aby se sůl dostala všude. Po šesti týdnech budou hotové! Jamie Oliver je pro změnu plní bylinkovou solí, kdy sůl promíchá s nadrcenými koriandrovými semínky, černým pepřem, fenyklovými semínky a kouskem skořice. Uvidíte, co vám bude chutnat víc. Používat je pak můžete třeba i rok, sůl je dobrý konzervant. A za zkoušku stojí je také rozmixovat na pastu a namarinovat jí například kousek ryby.

Tuňákové burgry a chermoulou

Řekli o nás

Pan Koreš: Příjemné prostředí a nevšední kulinářský zážitek o tom byl kurz s panem Zdeňkem.
Pan Kadlec: Skvěle připravený kurz, pan Zdeněk je profesionál a bylo zajímavé ho pozorovat při práci.
Jiří Horák: Splnil jsem si sen, když jsem si mohl zavařit s panem Zdeňkem Pohlreichem! Opravdu parádní zážitek.
Marcela: Zbožňuji středomořskou kuchyň. Celé menu bylo výborné.
Jitka: Konečně jsem se naučila správný postup, jak připravit linecké těsto.
Dáša: Ráda se učím novým věcem a nadchla mě přátelská atmosféra v kurzu.
Mirka: Skvělý, inspirativní. Paní Edita je nejlepší cukrářka. Domů si odnáším spoustu vychytávek. Přátelská atomosféra.
Tereza Ovšáková: Paní Jana byla jedním slovem božská. Suroviny, jídlo a atmosféra zase doslova geniální.
Vendula Vondráčková: Super večer se skvělými lidmi. Kurz za 1* a paní Jana Černá je opravdu sympatická.
Jarda: Konečně vím, jak udělat pořádnou flákotu masa.
Kristýna: Skvělé nové recepty a inspirace nejen na léto. Opět mám nové recepty.
Tereza: Kurz s Editou byl neobyčejný zážitek, který změnil můj pohled na pečení.
Alena: Příjemná atmosféra, individuální přístup lektora Martina. Doporučuji!
Paní L. Rovenská: Kurz paní Edity předčil má očekávání, úžasný.. skvělou společností tak i zázemím.
Šárka: Je skvělé se naučit i jinou úpravu ryb než na co je člověk zvyklý.
Natálie: Moje děti mají intoleranci na lepek. Jsem vděčná za každý nový recept.
Blanka: U nás doma milujeme rolády na všechny způsoby (více chutí najednou). Můj manžel je vám vděčný.
Gabriela: Oba synové byli strašně nadšení. Jsou z nich vášniví kuchaři. Samozřejmě doma vaří s kuchařskou čepicí, kterou na kurzu dostali.
Veronika: Když jsme pak jedli z jednoho talíře, měla jsem pocit, že jsme tak trochu rodina.
Petr Kutscha: Nádherně strávený čas a pohodová atmosféra, ke které přispěl pan Zdeněk svým lidsky profesionálním pojetím.
Jarda Adámek: Rozhodně doporučuji. Kurz rozšířil mé obzory.
Yvona Zemanová: Děkuji za nové i zajímavé inspirace.
Vlasta Matší: Perfektni...
Thea Tumova: Kurz byl skvělý !!
Stanislava Fišerová: Kurz byl opět výborný. Jídla byla skvěle zvolená a na silvestrovský stůl určitě perfektní.
Marek Raditsch: Kurz Vánoce jinak byl opravdu zážitek, opravdu jsem si to užila a určitě to nebude poslední kurz vaření, který jsem navštívila.\r\nPetra B.
:
Mirek Kalina: Tento kurz byl pro mne první zkušeností s kurzy vaření a po absolvování vím, že nebyl poslední.\r\nBylo to skvělé. Děkuji za příjemně strávený čas a za úžasnou péči všech, kteří se o nás starali.
:
:
:
Mirek Kalina: Kurz byl připraven profesionálně, pouze zapomněli na certifikát o absolvování kurzu na jméno Ilonka Zacharová.
:
Barbora Polanská: Kurz hodnotím jako velmi přínosný a povedený. Moc mě to bavilo, díky.
Kamila Ehrenbergerová: Moc příjemně strávený večer, bezvadně jsme si popovídali... a pak jsem zjistil, že jsme celou dobu stáli, vařili a dost jsem se toho naučil. paráda!
Tomáš Hlúch: Super menu, super atmosféra, šel bych znovu.
Jan Stejspal: Kurz je absolutně perfektní a nabitej pozitivní energií.
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
Filip Sajler: Náplň kurzu byla širší než bylo anoncováno. Líbilo se mi zaměření na technologii přípravy pokrmů, upozornění na rizika a jak je minimalizovat. Oceňuji i návody na to, jak napravit chyby.
:
:
:
Marcela Dlouhá: Takovéhoto kurzu jsem se zúčastnila poprvé a byla jsem nadšená.Jen bych uvítala, kdyby recepty na lahůdky, které jsme dělali byly více podrobnější - myslím co se týče pracovního postupu. Byla tu sice možnost psát si poznámky, ale to jsem nestíhala pokud jsem chtěla sledovat práci pana Marka a sama se zapojit. Ale jinak vše na jedničku - prostředí, milí lidé, bezvadná atmosféra, skvělá nabídka vín, ale hlavně výborné suroviny, ze kterých jsme měli možnost vařit. Velmi ráda si takovýto kurz někdy v budoucnu zopakuji a určitě budu doporučovat svým známým.
Lucie Nestrašilová: Výborný kurz, velmi přínosný. Skvělá atmosféra a jedinečný servis od Gourmet academy:-)
Lukáš Čížek: Bylo mi potěšením sledovat hbité ruce a pochytit několik vynikajících triků při profi vaření. Suroviny a zázemí kuchyně je fantastické a přeji hodně dalších spokojených žáků.
Lukáš Čížek: Kurz byl moc fajn, už jsme doma vše vyzkoušeli a povedlo se
:
:
:
Edita Paulusová: Skvělé recepty, individuální přístup, praktické rady, úžasná organizace.
Jana Králiková (Černá): Opět skvělý, inspirující kurz se super osobními vychytávkami lektorky Jany. Skvělé menu se zajímavými surovinami a ingrediencemi. Perfektní zázemí, které celý tým poskytuje velmi zpříjemňuje celý průběh kurzu. Opět jsme odcházeli skvěle poučení a také najezení :)
:
:
:
:
Gianfranco „Frankie“ Coizza: Naše vánoční vaření s Frankiem mělo skvělou atmosféru a bylo velice zajímavé vidět, a i si vyzkoušet, jak jednoduše se dají připravit úžasné dobroty.
Marek Raditsch: Dobrý den, kurz se mi líbil, byla velmi příjemná atmosféra, milý přístup všech zúčastněných. Skvělé menu – jídla byla naprosto fantastická. Pod vedením lektora si osvojit nově získané informace ;o) Celkově SUPER ZÁŽITEK, těším se na příště. Ještě jednou všem děkuji za hezký večer. Veronika Jurčová
Marek Fichtner: Skvěle navržené menu, krásné prostředí, dokonale čerstvé ingredience a dobrý kolektiv lidí! To jsou první slova mé ženy, která kurz dostala jako dárek. Prvotní obavy vystřídalo nadšení, radost a veliký respekt panu Fichtnerovi. Nyní už vím, co jí nadělí ježíšek pod stromeček... :D
:
Martin Staněk: Od přivítání až po ukončení kurzu příjemná atmosféra, sympatický a vstřícný lektor Martin Staněk i ostatní zaměstnanci. Vařím už 40 roků a stejně to bylo přínosem k mým kuchařským "pokusům"!
:
:
Gianfranco „Frankie“ Coizza: Jirkovi i Tomovi se moc líbilo. Děkujeme!
Gianfranco „Frankie“ Coizza: Dcera byla velmi spokojená, již cestou z kurzu jsme museli jet na nákup a večer nám dcera připravovala panna cottu :-)
Martin Staněk: Poslala jsem na kurz Pánská jízda svého dědečka a nemohl si to vynachválit a moc se mu to líbilo, takže dostane k narozeninám kurz zase :-)
Radek David: Vše co jsme uvařili bylo naprosto vynikající. Větší zážitek, než jít do dobré restaurace
Gianfranco „Frankie“ Coizza: Dera byla nadšená a přeje si absolvovat další kurzy..;-)
Marek Fichtner: Uvařené menu lahodilo oku i chuti, vše bylo potrženo příjemným prostředím. Bylo o nás báječně postaráno ze strany pořádající školy vaření.
Lukáš Čížek: Lukáš by skvělý. Do tajemství ryb nás zasvětil perfektně a dokonce přidal i něco navíc.
Lukáš Čížek: Absolvoval jsem již nekolik kurzů vaření, ale tento byl jednoznačně nejlepší.
Martin Staněk: Kurz byl naprosto dokonalý, pan Staněk velice profesionální a co je nejdůležitější všechna jídla byla výborná.
Jana Králiková: Skvělý kurz, jako každý od Janci, vřele doporučuju.
Edita Paulusová: Kurz se mi moc líbil a byl pro mě přínosem. Všechno bylo perfektně připravené a o nás kurzistky bylo celou výborně pečováno.
:
:
Daška Malá: Úžasné!!! Plno nových vychytávek v pečení,příjemná atmosféra, skvělá lektorka Daška...určitě se sem ještě na nějaký kurz vrátím.
Edita Paulusová: Vse výtečné!!! Lektor za pět hvězdiček! Prostředi za pět hvězdiček!
:
:
:
:
:
:
:
:
Martin Staněk: Pro děti výborně sestavené menu. Všechno na 1 s hvězdičkou.