Richard Bielik

Pro upozornění vyplňte svůj kontakt
Ještě mu není ani třicet, ale má svůj vlastní unikátní kulinární koncept a jeho sny spojené s ochotou dřít i úžasnou lidskou pokorou ho už dovedly do vedení nové pražské restaurace ZEM. Nikdo z jeho lidí neudělá zbytečný pohyb a ani uprostřed největšího frmolu nevidíte na nikom stres. Kuchyni umí coby šéfkuchař vést Richard Bielik tak, že žasnete. Při jeho slovech o konceptech jednotlivých jídel se propadáte do hlubokého kulinárního snění… a prostě chcete ochutnávat! O tom, že před sebou máte výjimečného šéfkuchaře, vůbec nepochybujete. Pojďte ho k nám, do Gourmet Academy, poznat blíž!
Narodil se na Slovensku a žil takové to krásně klasické dětství u babiček. U jedné vstřebával slovenskou kuchyni, ke druhé jezdil na Moravu. A s oběma byl pořád u sporáku. Kuchařina to nakonec vyhrála i nad variantou, že bude díky své výšce hrát basket. Byl v něm dobrý. Ale ve vaření od samého začátku exceloval. Po Hotelové akademii v Levicích získal titul inženýr také na pražské Vysoké škole hotelové, a pak už ho nemohlo nic zastavit.
Vedený svými sny i poměrně přesnými ambicemi nastoupil už při škole do velkých pražských (převážně hotelových) restaurací. Mandarin. Hemingway´s Bar. Augustine Restaurant. Pak si odskočil na necelý rok pracovat do Londýna, do michellinské Kitchen W8. Když se vrátil, pokračoval a dál získával zkušenosti. La Bottega. Café Lounge. La Palais Art Hotel, Taro. Od pomocného číšníka na brigádách při střední škole se propracoval ke vzdělání baristy, sommeliéra, bartendera a samozřejmě později k titulu šéfkuchaře. Vzal to opravdu od píky. Pracoval v barech i restauracích, obsluhoval, ochutnával, vařil, organizoval. „Naučil jsem se úplně všechno, abych věděl, co lidé, kteří ke mně přijdou jíst, chtějí v restauraci zažít. Vím, jak se který typ lidí baví, co přitahuje jejich pozornost, jak lidé komunikují. Naučil jsem se být důsledný v tom, co dělám, a být pokud možno pořád alespoň o krok napřed a zároveň neztrácet smysl pro humor,“ říká sám Richard.
Pak už dostal příležitost vést vlastní kuchyni nově vznikající restaurace ZEM náležející k úžasnému hotelu Andaz v centru Prahy. Přestože je jen kousek od Prašné brány, bude vám tam dobře i ve chvíli, kdy se odskočíte v kraťasech na oběd mezi obdivováním památek. Interiér je boží, a přesto si tu nikdo na nic nehraje. A přesně proto sem Richard Bielik a jeho koncept vaření tak zapadá…
„Spojujeme čistou japonskou kuchyni točící se kolem Robata Grillu s něčím, čemu říkám česká avantgarda. Já totiž miluju tradiční kuchyni, ale vždycky jsem si ji přál dělat po svém. Tak, aby naše svíčková – což je mimochodem signature dish restaurace ZEM – byla naprosto nezapomenutelnou svíčkovou, ale navrch vypadala prostě „jinak“. Maso je schované do kupole z nadýchaného knedlíku, ten přelitý dokonalou omáčkou a zdobený rybízovou redukcí s vepřovými škvarky. Nemůžete nikdy jíst nic lepšího!“ láká Richard na své fantastické menu. To navíc plně souzní i s jeho vlastní, soukromou kulinární koncepcí Balance | A Harmony od Flavors. „I když vařím česká jídla, balancuji v nich určitou lehkost. Nepoužívám mouku, vařím tak, abyste si pochutnali, ale bylo vám po obědě nebo večeři dobře a mohli jste prožít další dobrodružství podle svých plánů. V mém vaření tak jde nejen o harmonii chutí, ingrediencí, ale cokoliv ochutnáte, přinese balanc a harmonii i vašemu tělu,“ dodává šéfkuchař Richard Bielik.