Domů Blog Na oleji záleží!

Na oleji záleží!

Máte doma leda tak slunečnicový s olivovým? Nic proti klasice, ale… možná je na čase použít i méně tradiční oleje!

Jídlo bez tuku je jídlo bez chuti. Proto do omáček vmícháváme máslo, přidáváme tuk do dezertů… U olejů se ale nabízí otázka, jaké používat. Máme tu osvědčené klasiky: řepkový olej má díky vysokému bodu zakouření ambice stát se olejem na smažení. Ale odradit vás mohou informace o genetických modifikacích řepky. Pak je tu slunečnicový olej, ve kterém můžete smažit a který se dá v klidu použít i do zálivek nebo při pečení. Olivový olej také znáte a určitě si s ním poradíte v teplé i studené kuchyni. Kdyby vám docházel, kupte si ten náš, BIO extra panenský olivový olej z exkluzivní řady Premium Gourmet Potten & Pannen – Staněk, který patří k těm prvotřídním.  Ale co takhle pár novinek?

 

Arašídový olej

Arašídový olej má ořechovou chuť, která z něj dělá skvělého parťáka na pečení dezertů, sušenek, ale i do „slaného vaření“. Skvělé sedí letním míchaným salátům, ale pokrm pro bohy umí udělat třeba i z mnoha polévek (dýňový krém = TOP!). A obsah minerálních látek i vitaminů je víc než příznivý (hlavně vitaminy skupiny B!).

Sezamový olej

Například pro asijskou kuchyni je sezamový olej nepostradatelný, to by vám potvrdila i Jana Kraliková, která u nás vede kurzy asijské kuchyně. Tento olej ladí s bylinkami, nevadí mu krátké smažení. Ale je třeba dávat si pozor na množství. Chuť má celkem intenzivní (znovu do ořechova) a snadno „převálcuje“ chuť celého pokrmu. Je nicméně trvanlivý, používá se i jako konzervant, takže i když ho budete brát po troškách, nezkazí se.

Lněný olej

Jste milovníci masitých, vydatných jídel? Pak je pro vás lněný olej jako stvořený. Svou mírně nahořklou chutí podtrhuje chuť samotného masa. Ale zkuste ho i do studené kuchyně. Má jedinou nevýhodu: potřebuje skladovat v chladu a rychle spotřebovat, kazí se. Na druhou stranu, odborníci mu připisují i schopnosti v boji s těžkými nemocemi, takže zdravím je nadupaný do poslední kapky.

A co dál?

Ještě můžete začít používat i další oleje: dýňový, avokádový, konopný, sójový, makový nebo stále oblíbenější kokosový. Žádný z nich vás nezklame! Ale o těch třeba zase příště.

Na oleji záleží!