5 způsobů, jak uvařit luxusní rýži
Rýže z trouby
Vrchovatý hrnek rýže propláchněte. Rýži pak přesypte do skleněné zapékací mísy, přidejte k ní lžíci kvalitního oleje nebo másla a osolte. Hrát si můžete i s chutí – bylinky, stroužky česneku, celá cibule? To chuť rýže podpoří. A pak zalijte dvojnásobkem vody a nechte při 180 °C asi půl hodiny v troubě. A nebojte, rýže bude načechraná! Tip navíc: čím větší dno zapékací nádoba bude mít, tím načechranější rýži získáte – na spodní zrnka se nebude tlačit vrstva horních.
Rýže ze sporáku
Vyberte širší, nepřilnavý hrnec. Třeba červený Emile Henry? Rozpalte kapku oleje a vsypte propláchnutou rýži. Trochu to zaprská a do minuty začnou zrnka rýže odskakovat – začala se restovat. Míchejte, aby se nepřichytila. Pak přilijte horkou vodu. Tentokrát 1,5násobek množství rýže. Osolte, naposledy promíchejte, plotýnku stáhněte na minimum, nebo vypněte (elektrickou), hrnec přiklopte a 15 minut si počkejte.
Rýže z mikrovlnky
Potřebujete speciální hrnec na přípravu rýže v mikrovlnné troubě, a pak už to jde raz dva. Propláchnutou rýži vsypte do hrnce, osolte, přidejte dvojnásobné množství vody, než máte rýže, a pak 12 minut počkejte (když ji chystáte pro 4 osoby). Až mikrovlnka cinkne, nechte rýži 3 minuty zaklopenou, a servírujte.
Rýže z rýžovaru
Jeden z nejsnazších způsobů, jak mít na stole za pár minut kopec voňavé rýže. Vyndejte vnitřní nádobu, vsypte rýži, párkrát ji propláchněte, zalijte dvojnásobným množstvím vody a chcete-li, osolte. Ale pravdou je, že například kvalitní rýže basmati se bez soli nejen při tomto způsobu přípravy úplně obejde. Ohromí vás i tak!
Rýže z multifunkčního hrnce
Multifunkční hrnec je specialitou z Potten & Pannen – Staněk, a věřte, nebudete litovat, když jej vyzkoušíte. Rýže se v něm vaří skoro sama. Uchovává si aroma, nehrozí, že by se připekla. A skvělé je, že se vám vaření rýže může snadno přehoupnout i v jídla z jednoho hrnce, protože ten multifunkční jídlo sám míchá a šetří tak váš čas i energii.