Domů Blog Nejžhavější gastro trendy pro rok 2018!

Nejžhavější gastro trendy pro rok 2018!

Minulý rok přál lokálním potravinám čerstvému masu přímo od řezníka, zdravému jídlu z farmářských surovin nebo třeba tekuté stravě nejen v podobě smoothies. S čím přichází rok 2018?

Lokální je stále TOP

Některé věci se letos vlastně nezmění. Jen jaksi ještě více nabydou na důležitosti. Jestliže vloni byly důležité lokální potraviny, letos se mluví o „hyper lokálním vaření“. Lokálněji už to podle všeho nepůjde. Místní suroviny, místní recepty, místní kuchaři. Autenticita a poctivost na prvním místě.

Rostlinné proteiny se hlásí

Zatímco vloni kuchaři restaurací dbali na čerstvé maso od místních řezníků a rádi věděli i to, jakou měl dobytek před porážkou pastvu (protože to ovlivňuje chuť masa), letos jde maso do pozadí a do popředí se derou rostlinné proteiny. Může za to mimo jiné zatím neudržitelný negativní vliv, který má chov dobytka (především hovězího) na životní prostředí. Jednou z oblíbených mezinárodních kuchyní proto letos bude indická! A pozor, také havajská!!!

Je to maso, není to maso?

Pokud milujete hamburgery, není vyloučené, že už brzy ochutnáte tzv. heme burger. Burger, jehož výrobci tvrdí, že to bude nejlepší burger, co jste kdy jedli. A přitom je stoprocentně rostlinný! Vypadá jako maso, voní i chutná jako maso. Ale není to maso. No, a kdyby to nevyšlo s heme burgerem, v roce 2018 slibují ze stejné snahy chránit životní prostředí jednu žhavou novinku pro změnu továrny ze Silicon Valley – ty pro vás mají naopak širokou nabídku masa rybího, hovězího, kuřecího i vepřového, které vyrobily uměle v laboratořích.  Podobné projekty v minulých letech rozjeli také v Číně a Izraeli. Ale jen Amerika slibuje, že už letos „laboratorní maso“ běžně koupíte v supermarketu. Konečně je totiž cena jedné porce pod 10 dolary (ty první stály statisíce!).

Sláva fermentování

Tzv. pickleszelenina nakládaná na bázi mléčného kvašení – si vede v kuchyních celého světa dobře už několik let. V Asii už pár tisíciletí v podobě jejich kimči, fermentovaného tofu a podobně. A letos bude fermentování na své slávě pracovat ještě usilovněji. Všechno, co projde kvašením – fermentací – bude trendy. Pickles, domácí nakládané zelí, domácí jogurty, kefír, asijské kimči, oblíbená pasta miso… Vaše zažívání i imunita budou nadšené, protože obohacené o spoustu živých kultur a enzymů!

Čajové dýchánky

Letos zaplesají také milovníci čaje. Dát si šálek dobrého čaje je populárnější než kdy jindy. Ne že by kafe najednou nikdo nechtěl, ale čaj je prostě tak trochu víc trendy. A čím speciálnější, tím lepší, pochopitelně. Cení se vzácné odrůdy, nápaditě namíchané směsi i způsoby podávání.

No alcohol, please

Stále vzniká spousta nových barevných drinků – a stále více jich je bez alkoholu. Nedat si alkohol do drinku je v podstatě ta nejvíc cool věc, kterou můžete v roce 2018 na párty udělat. Souvisí to pochopitelně s celkovým zdravějším směrem stravování a životního stylu jako takového. Jen si posčítejte ty předchozí body, zdravější trendy nikdy v gastronomii nebyly.

Pěkně peprně!

Rok 2018 má i své trendy koření. Je to tzv. žlutodřev peprný neboli sečuánský pepř neboli anýzový pepř, který se používá hlavně v Číně a Japonsku do tučnějších jídel. Přisuzují se mu lecjaké, snad až mytické účinky, ale jeho peprnost se s klasickým pepřem nedá srovnat. Nevypálí vám pusu, spíš vás překvapí jinakost jeho ostrosti. Hodí se prý i do drinků a dobře mu dělá i domácí limonáda, kterou zvedne o level výš. Ale opatrně s ním!

Nejžhavější gastro trendy pro rok 2018!