Gastro trendy pro rok 2019: co je nového?
Jasný původ lokální (sezónních) surovin
Některé z trendů navazují na rok předchozí. V restauracích, bistrech, ale i na takovém místě, jako jsou právě kurzy vaření, bude pokračovat trend lokálních a sezónních surovin a vaření, které nepotřebuje jahody uprostřed února, ale ocení je právě nejvíc, když dozrávají. Ekologie, bio zemědělství, lokální pěstitelé a farmáři, kvalitní suroviny „ze dvora“ – to tu bude i v letošním roce. Protože čím jasnější původ potraviny nabídnou, tím budou žádanější.
Veggie styl
S poptávkou po farmářských produktech souvisí i nárůst poptávky především po takových dobrotách, jakou je farmářská zelenina, ovoce a bylinky, které spolu skvěle podporují sílící vegetariánské trendy a příklon k veganství. Bylo to tu vloni, bylo to tady i letos. Veggie přílohy časopisů o jídle, veggie kurzy vaření (i u nás, s Markétou Pavleje!), ale také veggie nebo rovnou veganské výzvy na sociálních sítích. Na to všechno se můžete těšit ve velkém.
Otevřený styl vaření v restauracích
Protože v gastro oboru obecně sílí trend „otevřenosti“ vůči koncovému zákazníkovi, přibývají a přibývat budou koncepty tzv. otevřené kuchyně, kdy hosté vidí pod ruce kuchařům a mohou sledovat vznik jídla od primární suroviny po konečný výstup, který dostanou na talíři. A pozor, koncept otevřenosti se ujímá i v kavárnách nebo menších bistrech. A vlastně to všechno jen skvěle navazuje na transparentní původ surovin, z nichž se pak opět bez jakéhokoliv zastírání v otevřených kuchyních zrodí neskutečné dobroty. Má to smysl.
Vaření pro přátele
Přátelsky otevřená atmosféra v restauracích, vaření pro přátele i s přáteli. Zkrátka sdílení atmosféry kolem přípravy dobrého jídla je dalších z trendů, které nezeslábnou, ba naopak zesílí.
Jedlé dárky a DIY experimenty
Oblibě se dál budou výraznou měrou těšit jedlé dárky a něco, čemu soukromě říkám DIY experimenty: takové to domácí zkoušení nových věcí, jako je fermentování, výroba vlastního domácího chleba, domácí pivo, likéry, sirupy na kašel… To, co tu vlastně bývalo kdysi, u našich babiček a pro nás to konečně zase začíná mít kouzlo.
Fermentování
Mimochodem, zmíněné fermentování bude také na vzestupu. Populární kimči nebude jediné, protože už se (zase) ví, že nám tohle mléčné kvašení pomáhá regulovat zažívání zcela přirozeným způsobem a stejně tak prospívat imunitě. Opět přirozeně. A to letošním trendům opět výrazně nahrává: bez éček, barviv, cukr free, gluten free (ano, cokoliv „free“ patří k dalšímu z trendů).
Pop-up food projekty
Pop-up food projekty už tu také máme, ale jejich příliv zesílí. A stále více bude jejich „vedlejším“ úmyslem nějaký dobrý skutek. Podpora místního pěstitele? Obnovitelné zdroje energie? Slow módní značka? Těžko říct, ale všechno se to bude hezky prolínat… a vy to můžete začít sledovat, třeba s šálkem velmi kvalitního čaje, který je – jak jinak – dalším ze sílících gastro trendů tohoto roku. Užijte si je do posledního doušku a do posledního sousta!