Domů Blog Masopust: bezmasá tradice, která má smysl

Masopust: bezmasá tradice, která má smysl

Karnevaly, masky, zabíjačky, hostiny, sousedské slavnosti… Masopust byl vždycky plný života a dobrého jídla, a že se jeho tradice vrací, je vlastně jen dobře!

Masopust je zvláštní období, které začalo už 6. ledna, svátkem Tří králů a letos jeho konec vychází na 6. března. Jeho délka se totiž mění podle aktuálního kalendářního roku a toho, jak navazují datumově pohyblivé Velikonoce.

Masopust má své kořeny v křesťanství, ba možná ještě dál, ve starověkém Římě, a lidé se během něj vždycky bavili na maximum a hostina střídala hostinu. Byla to bouře před klidem, který už den po Masopustu odstartuje 40denní půst trvající až do Velikonoc. Masopust vlastně vždycky tvořil období hodování mezi vánoční postní dobou a obdobím před Velikonocemi. A i když vás možná plete svým názvem, půst od masa nastával a nastává pro křesťany vždycky právě až PO skončení Masopustu.

Masové hody

Pojďte toho tedy využít a do té doby hodujte, jak velí tradice. My v Gourmet Academy vám k tomu dáme rádi příležitost, máme totiž spoustu kurzů vaření, v nichž maso hraje hlavní roli!

Náš nový lektor, šéfkuchař Zdeněk Marcín, nachystal kupříkladu kurz Večeře o 4 (masových) chodech. Kuře dušené s provensálskou zeleninou střídá pečená vepřová terinka, na řadu přichází také pstruh a polníčkový salát se špekem!

Maso hraje hlavní roli také v kurzu Radka Davida: Zimní menu pro zahřátí! Nechá vás ochutnat hovězí tataki a ukáže, jak se připravuje plněná křepelka nebo selečí kotletka.

A nezklame vás ani šéfkuchař Martin Staněk se svým kurzem Tohle je prostě maso! Hovězí tatarák, carpaccio, tataki z hovězí svíčkové nebo pořádný biftek. Opravdu nemůžete chtít víc!!!

Tipy pro období půstu

A až přijde čas opravdu se postit a odlehčit po takové zimní náloži masa? I pro takové chvíle máme přece řešení!

Jarní bylinková kuchyně, kurz vaření Karolíny Kamberské, nabídne citrónový bulgur, králíka agrodolce, vajíčkový salát s bršlicí nebo sýrové taštičky se šalvějovým pestem.

Úžasné vegetariánské menu vám připravila Markéta Pavleje. Podávat se bude čočková polévka, polévka z fazolí mungo nebo marocký tajine. Je to totální bomba!

A za ochutnání stojí také menu z kurzu, který vede šéfkuchař Lukáš Čížek. V rámci jeho Jarního menu se naučíte tartar z tuňáka, karotkovo-zázvorový krém nebo třeba na seně a bylinkách pečené kuře Supreme.

Tak na kterém z kurzů se potkáme? Těšíme se už teď!

Masopust: bezmasá tradice, která má smysl