Sváteční dort našeho lektora Pepy Maršálka
Mistr cukrář Josef Maršálek, známý usměvavý porotce z televizní soutěže České televize u nás od ledna 2020 vede kurzy, které jsou vždy vyprodané. Tentokrát se s vámi podělí o recept na sexy dort, který udělá radost nejen milovníkům kávy. Oslava Prvního máje, který je slovy básníka lásky čas, je vskutku dobrou příležitostí recept hned vyzkoušet, ale nemusíte se stydět předložit ho při jakékoli jiné slavnostní chvíli.
Slavnostní dort s ovocem podle receptu cukráře Josefa Maršálka
Celková doba přípravy: 2 hodiny
Pečení: 40-45 minut
Chladnutí, tuhnutí: cca 30 + 20 minut
1 kus, forma o průměru 24 cm
Ingredience aneb co budete potřebovat:
formu na korpus, nejlépe průměr 24 cm
těsto na korpus:
6 ks vejce
250 g cukr krupice nebo písek
200 g hladká mouka
100 g rozpuštěné máslo
50 g kakao
100 ml uvařená káva
1 prášek do pečiva
1 g soli
náplň:
600 g hořká čokoláda
300 g máslo
250 ml uvařená káva
2 g sůl
na dokončení, zdobení:
čerstvé kumquáty a maliny
čerstvé bylinky (polníček, medunka, máta atp)
sekané pistácie nebo jiné ořechy
třpytky, zlato
Postup
1. Vejce se solí a cukrem vyšlehejte do husté pěny. Opatrně vmíchejte rozpuštěné máslo a kávu.
2. Jakmile dostanete hladkou konzistenci, postupně přidávejte ostatní zbylé suroviny na korpus – mouku, prášek do pečiva a kakao a ruční metličkou pečlivě zašlehejte do směsi. Pak vyložte formu pečicím papírem a dejte do trouby vyhřáté na 170°C péci na cca 40-45 minut.
3. Během pečení si připravte náplň. Vařící kávu nalejte na rozlámanou čokoládu, přidejte sůl a ruční metlou rozmíchejte dohladka. Postupně přidávejte na kostky nakrájené máslo a pokračujte ve šlehání. Hmota musí být pevná a lesklá.
4. Po uplynutí doby podle zkušeností se svou troubou vyzkoušejte špejlí, zda je korpus upečený (vytáhnete-li ji suchou, korpus je hotov). Chladnout jej dejte na mřížku.
5. Po vychladnutí (cca 30 minut) jej dvakrát prořízněte, každý plát potřete vždy jednou třetinou náplně a poklaďte malinami. A takto na sebe navrstvěte všechny 3 části korpusu.
6. Strany i povrch dortu zamázněte zbylým krémem a dozdobte podle chuti čerstvým ovocem, bylinkami, oříšky, třpytkami a zlatem.
7. Nechejte lehce zatuhnout (cca 20 minut) v lednici, ale vždy servírujte v pokojové teplotě.
A těšte se – na podzim chystáme dvě nová témata:
KYNUTÉ S JOSEFEM, kde zkrotíme spolu živé těsto z droždí a JOSEFOVY VÁNOCE - Nejkrásnější čas v roce.