Domů Blog Sváteční dort našeho lektora Pepy Maršálka

Sváteční dort našeho lektora Pepy Maršálka

Kávovo-čokoládový dort, zdobený čerstvým ovocem, jako skvělá inspirace pro slavnostní příležitosti, podle mága cukrářského řemesla Pepy Maršálka. Vypadá exkluzivně, ale je to jen "obyčejný" korpus fantasticky sexy dozdobený. Takže se nebojte a vzhůru do toho, fantazii se meze nekladou!

Mistr cukrář Josef Maršálek, známý usměvavý porotce z televizní soutěže České televize u nás od ledna 2020 vede kurzy, které jsou vždy vyprodané. Tentokrát se s vámi podělí o recept na sexy dort, který udělá radost nejen milovníkům kávy. Oslava Prvního máje, který je slovy básníka lásky čas, je vskutku dobrou příležitostí recept hned vyzkoušet, ale nemusíte se stydět předložit ho při jakékoli jiné slavnostní chvíli.

Slavnostní dort s ovocem podle receptu cukráře Josefa Maršálka

Celková doba přípravy: 2 hodiny 

Pečení: 40-45 minut

Chladnutí, tuhnutí: cca 30 + 20 minut

1 kus, forma o průměru 24 cm

Ingredience aneb co budete potřebovat:

formu na korpus, nejlépe průměr 24 cm

těsto na korpus:

6 ks vejce

250 g cukr krupice nebo písek

200 g hladká mouka

100 g rozpuštěné máslo

50 g kakao

100 ml uvařená káva

1 prášek do pečiva

1 g soli

náplň:

600 g hořká čokoláda

300 g máslo

250 ml uvařená káva

2 g sůl

na dokončení, zdobení:

čerstvé kumquáty a maliny

čerstvé bylinky (polníček, medunka, máta atp)

sekané pistácie nebo jiné ořechy

třpytky, zlato

 

Postup

1. Vejce se solí a cukrem vyšlehejte do husté pěny. Opatrně vmíchejte rozpuštěné máslo a kávu.

2. Jakmile dostanete hladkou konzistenci, postupně přidávejte ostatní zbylé suroviny na korpus – mouku, prášek do pečiva a kakao a ruční metličkou pečlivě zašlehejte do směsi. Pak vyložte  formu pečicím papírem a dejte do trouby vyhřáté na 170°C péci na cca 40-45 minut.

3. Během pečení si připravte náplň. Vařící kávu nalejte na rozlámanou čokoládu, přidejte sůl a ruční metlou rozmíchejte dohladka. Postupně přidávejte na kostky nakrájené máslo a pokračujte ve šlehání. Hmota musí být pevná a lesklá.

4. Po uplynutí doby podle zkušeností se svou troubou vyzkoušejte špejlí, zda je korpus upečený (vytáhnete-li ji suchou, korpus je hotov). Chladnout jej dejte na mřížku.

5. Po vychladnutí (cca 30 minut) jej dvakrát prořízněte, každý plát potřete vždy jednou třetinou náplně a poklaďte malinami. A takto na sebe navrstvěte všechny 3 části korpusu.

6. Strany i povrch dortu zamázněte zbylým krémem a dozdobte podle chuti čerstvým ovocem, bylinkami, oříšky, třpytkami a zlatem.

7. Nechejte lehce zatuhnout (cca 20 minut) v lednici, ale vždy servírujte v pokojové teplotě.

 

 

A těšte se – na podzim chystáme dvě nová témata:

KYNUTÉ S JOSEFEM, kde zkrotíme spolu živé těsto z droždí  a  JOSEFOVY VÁNOCE - Nejkrásnější čas v roce.

Sváteční dort  našeho lektora Pepy Maršálka

Hodnocení Gourmet Academy