Domů Blog NA VLASTNÍ KŮŽI: Jaké je být porotcem kulinární soutěže? BYLI JSME U TOHO: Aramark International Chefs Cup 2022

NA VLASTNÍ KŮŽI: Jaké je být porotcem kulinární soutěže? BYLI JSME U TOHO: Aramark International Chefs Cup 2022

Po dvouleté covidové pauze se 27. a 28. 4. odehrálo v Praze velké kulinární klání profesionálních šéfkuchařů ‒ Aramark International Chefs Cup 2022. A ředitelka Gourmet Academy při Potten & Pannen - Staněk, Martina Muldoon, zasedla v odborné porotě!

 

Znáte Anamark? Dost možná, že ano, protože je to společnost starající se o stravování v těch největších firmách a značkách po celém světě. Vaří pro náročné šéfy, ještě náročnější klienty i gurmány mezi „obyčejnými“ zaměstnanci. A obstát znamená i v tomto oboru nutnost něco umět. Proto i firemní šéfkuchaři patří k největším profíků na světě a mnozí z nich mají na svém kontě ocenění a zkušenosti i z michelinských restaurací! Teď se tihle profíci z devíti zemí (Česka, Německa, Irska, zástupce Beneluxu, Kanady, Jižní Korey, zástupce Jižní Ameriky, Británie a Španělska) potkali v Praze a ředitelka Gourmet Academy, Martina Muldoon, byla jednou z těch, kdo zasedli v porotě a nakonec rozhodli o vítězi!

 

Aramark cup 2022 servírování soutěžních pokrmů

 

Martino, jednoduchá otázka: jaké to bylo?!
Jedním slovem zážitek! První den probíhaly přípravy, sepisovala se menu, „nakupovaly“ suroviny. Druhý den pak vypukla samotná soutěž, jejíž účastníci mají už navždy můj velký respekt. Vidět, s jakou energií a silou tihle profesionální šéfkuchaři vaří, jak se podporují i přesto, že by měli být soupeři, kolik své práci dávají dřiny, jak jsou pečliví při přípravě a sehraní při samotném vaření… Všechno to ve mně vzbuzovalo skutečně velký respekt…

 

Váhala jste, jestli přijmete roli porotce?
Ani na vteřinu. Aramark je pro Gourmet Academy už dlouho skvělý partner, jejich kuchaři chodí pravidelně na naše kurzy, pro novou inspiraci, a věděla jsem, že to bude zkušenost k nezaplacení.

 

Vím, že spolu s vámi tam byli přední kulinární odborníci z celého světa, v porotě kromě vás z českých jmen zasedl oblíbený šéfkuchař Marek Fichtner, velký profík Radek David... Kdo přijel ze zahraničí?
Největším jménem byl bezpochyby Jörg Leroy, jehož restaurace se pyšní rovnou dvěma michelinskými hvězdami. Juan Danilo zase pochází z Peru a Evropu už dlouho učí poznávat kuchyni Latinské Ameriky, například v restauraci Sudaka v Berlíně… Bylo ctí sedět mezi nimi. A bylo velmi příjemné vidět, že lidé, kteří se točí kolem jídla, jsou nabití tak úžasně pozitivní energií. Všichni byli nesmírně přátelští, otevření, inspirující… A bavilo mě vidět, jak se celý svět doslova tmelí kolem jídla.

Aramark Chefs Cup 2022 odborná porota

 

Jak náročné bylo samotné ochutnávání?
Dost! (směje se) Přece jen jsme ochutnávali tříchodová fine-dining menu od devíti týmu, celkem 27 jídel! Nevěděli jsme, kdo co vařil, týmy si vylosovaly svá čísla, a každé jídlo bylo tím pádem vlastně anonymní. Ale každé z nich stálo za to. Přestože zadání bylo stejné, různorodost kuchařů daná jejich zemí původu, zkušenostmi, vlastní kreativitou… byla značná. A byla jídla, která mi doslova vzala dech.

 

Je jasné, jaká otázka bude následovat: co pro vás bylo úplně TOP?
(směje se) Já jsem hlavně na sladké, takže kdybych měla vybrat talíř, ze kterého jsem obrazně řečeno sedla na zadek, byl to čokoládovo-malinový dezert českého týmu – pro jemnost samotné čokolády. A pro originalitu bych vyzdvihla dezert vítězného německého týmu, který připravil nadýchanou drožďovou pěnu s jahodami, rebarborou a tymiánem a naprosto překonal moje představy o tom, co se s něčím tak prostým, jako je droždí, dá dokázat. 

 

Vyhrál tedy německý tým? Jak jsme si vedli my?
Velmi dobře, český šéfkuchař Jiří Malina skončil se svým týmem hned jako druhý. A třetí místo získal tým z Jižní Ameriky… A protože v Německu i u nás se konaly poslední ročníky, ten další tentokrát neproběhne v zemi vítěze, jak bývá obvyklé, ale právě v jihoamerické Chille.

 

Co z celé kulinární soutěže jste si vzala pro Gourmet Academy?
Spoustu inspirace. Ráda bych  k nám přizvala ta největší světová jména a připravila mezinárodní kulinární setkání, umožnit u nás lidem ochutnávat víc dobroty z celého světa. Ale kromě jiného jsem si odnesla i hřejivý pocit, že děláme fakt dobrou práci, protože stejnou radost, kterou jsem viděla u soutěžících prestižního kulinárního klání, znám i z našich kurzů. Což mě utvrdilo v přesvědčení pokračovat v tom, co děláme, tak, jak to děláme. Protože to funguje, přinášet lidem spolu s vařením i radost, pohodovou atmosféru a pocit, že jsou v takové pohodě jako u sebe doma. Jen obklopení prvotřídními šéfkuchaři.

Aramark Cup 2022, ocenění šéfkuchaři

NA VLASTNÍ KŮŽI: Jaké je být porotcem kulinární soutěže? BYLI JSME U TOHO: Aramark International Chefs Cup 2022