Domů Blog Jarní detox na talíři: únavu zkrotíte i skvělým jídlem!

Jarní detox na talíři: únavu zkrotíte i skvělým jídlem!

I když se na něj těšíme a doslova hltáme první sluneční paprsky, nadělí nám začínající roční období také pověstnou jarní únavu. Dobrá zpráva je, že na ni kromě jiného funguje i úprava jídelníčku a lehounký detox.

Jak se teď aktuálně cítíte vy sami? Nic moc a energie vám dojde, sotva ráno vstanete? Je to bohužel úplně pochopitelné. Naše tělo to totiž po zimě nemá vůbec jednoduché:

Dlouho se muselo obejít bez vitaminu D, který se přirozeně tvoří jen díky přílivu slunečních paprsků. Méně vitaminů a minerálních látek dostávalo také ze stravy, protože přece jen v zimě nikdo příliš nekonzumuje čerstvou zeleninu a ovoce. (Čínská medicína to ani s ohledem na jejich ochlazující efekt nedoporučuje.) A pokud se navíc při nákupech necháte zlákat na jinou než lokální produkci, pak už jen fakt, že k vám ovoce a zelenina musely dorazit přes půl světa, rovnou znamená i nižší obsah tělu prospěšných látek.

Nadšená nejsou ani játra. V chladných dnech jsme všichni více než jindy sahali po jídle z kategorie tzv. comfort food. To bývá těžší, tučnější a mělo vliv na metabolismus i detoxikační schopnosti organismu po celé dlouhé měsíce. (Vlastně jsme si játra tak trochu unavili.)

O svou kondici přišel také mikrobiom. Ten totiž ke své výživě a k tomu, aby si uchoval co nejpestřejší složení, potřebuje vlákninu. Hodně vlákniny. A pokud nám chyběla zelenina, neměl se zjednodušeně „čím krmit“. Kromě toho jsme se moc nehýbali, a ani to celkové imunitě, o kterou se mikrobiom z velké části stará, vůbec neudělalo dobře. Tak co s tím?

Jarní detox = půst?

Jsou tací, kteří věří na půsty. Pokud se pro jeden dva dny bez jídla rozhodnete i vy, je to samozřejmě cesta. Takovou volbu nicméně určitě zkonzultujte se svým lékařem.

Můžete také navázat na tradice našich předků a využít předvelikonoční postní období ve smyslu odlehčeného jídelníčku, což pro předchozí generace znamenalo obejít se především bez masa.

Ale také můžete právě k onomu odlehčenému jídelníčku přidat špetku moderních přístupů, které radí vlastně jediné: naslouchat vlastnímu tělu. Protože když to uděláte, za chvíli si všimnete, že se sílícími slunečními paprsky opouštíte hutná jídla, pomalu přidáváte zeleninu, ale také microgreens nebo klíčky… A z každého jídla se snažíte udělat takové, které přirozeně do těla vrátí energii i vitalitu!

Lehkost v rytmu Gourmet Academy

Na jaře ze stejných důvodů odlehčují i naše kurzy vaření. A měli byste vědět, že jsou aktuálně doslova nabité jídlem, s nímž jarní únavu srazíte na kolena. Nevěříte?

1. Ochutnat můžete celou Asii

Asijská kuchyně je typická svou láskou k čerstvosti, bylinkám, zelenině, klíčkům, což jsou všechno suroviny jako dělané pro přirozenou podporu jarní detoxikace v těle.

Úplně konkrétně můžete vyrazit za Ondřejem Hutnikem na kurz Všechny chutě Asie nebo Asie od Číny po Indii, Jana Králiková vám ukáže, jak chutná Vietnamská párty, Jan Davídek přidá Autentické recepty thajské kuchyně a s Danielem Řehůřkem zvládnete Sushi od základu!

A pokud byste chtěli recepty na indickou kuchyni od někoho, kdo ji opravdu křížem krážem projezdil, pak musíte na kurzy Ilony Bansal, jejíž manžel z Indie rovnou pochází.

2. Začněte jaro bez masa

Po vzoru tradic, a přesto moderně. Protože veggie vaření, a dokonce i vegan trendy, jsou přece na vzestupu už několik let. Proč toho nevyužít a neodlehčit díky nim v rámci šetrného jarního detoxu? Ušetříte koneckonců nejen svůj metabolismus, ale také ulehčíte planetě.

Líbit se vám bude, jak s Janou Králikovou chutná Vietnam bez masa. A nad pestrostí vegetariánských talířů, které umí připravit Miluška Makó, se vám doslova rozbuší srdce radostí i touhou ochutnat. Přesvědčit se můžete na jejím kurzu Chefs Table: vegetariánské delikatesy.

3. Nakrmte svůj mikrobiom

A úplně poslední jarní pozvánky na kurzy se budou týkat těch, které vám po zimě pomohou dostat do kondice mikrobiom. Kromě vlákniny totiž ty neviditelné miliardy vašich přátelských střevních bakterií milují fermentovaná a kvašená jídla (protože za takovým mléčným kvašením stojí bakterie mléčného kvašení, jež mají k mikrobiomu velmi blízký vztah).

Naše babičky se spoléhaly na kysané zelí. Vy můžete samozřejmě také. Ale díky bohu jsou tu i mnohem rafinovanější chutě.

Jana Králiková sice nejvíc miluje Vietnam, ale na kurzu Kouzlo kimči a korejská kuchyně vám otevře svět fermentace a chutí, které má spojené s exotickou Koreou! A Miluška Makó? Jako šéfkuchařka vegetariánské restaurace umí nakládat i kvasit zeleninu opravdu v luxusním podání. Můžete znovu ochutnat. Tentokrát na kurzu Fermentace, nakládání a štrúdl: zero waste.

Takže tohle bude naše forma jarního detoxu. My budeme v Gourmet Academy odlehčovat. Přidáte se i vy?

Jarní detox na talíři: únavu zkrotíte i skvělým jídlem!

Hodnocení Gourmet Academy