Domů Blog Připravte nejlepší grilování tohoto léta!

Připravte nejlepší grilování tohoto léta!

Grilování je geniální společenská událost. Spojuje rodiny, sousedy, přátele. Funguje, když chcete dobře poznat kolegy z práce. A to vůbec nejlepší grilování se letos může odehrát právě u vás.

Letní grilovačka už dávno není jen o krkovici s hořčicí. Důležité je pestré menu, nabídka pro masomilce i vegetariány, k tomu také něco sladkého… Připraveni zapnout grily a servírovat? Tak jdeme na to!

Grilované maso pro milovníky tradice

Vsadíte na šťavnatý steak, pomalu tažený bůček, kuřecí maso, burgery nebo špízy plný barevné zeleniny a masa? Ani v jednom případě určitě nešlápnete vedle. Ale na druhou stranu možná oceníte rady, jak i takové obyčejné menu dotáhnout k perfektnímu výsledku.  

Když jdete do steaků, naučte se maso správně marinovat. → Víc si o tom přečtěte TADY!
Pokud vyhrajou burgery, potřebujete dobrý postup na ty domácí. → Dokonalý návod máme TADY.

A kdyby vám přečíst si pár článků nestačilo, máme pro vás kurz Umění steaků a omáček s Martinem Staňkem, Steak Story Mirka Kaliny nebo Kouzlo grilování a Tajemství perfektního burgeru, oboje s Lukášem Čížkem! Lepší průpravu si snad před letním grilováním ani nemůžete přát…

Lehkost ryb a mořských plodů

Léto fandí i mnohem lehčím jídlům a udělat na grilu dobře rybu nebo mořské plody může být umění, které na vaše hosty udělá dojem.

Aby vypadaly pořád v kondici, je nejsnazší připravit ryby v grilovacím košíku, papilotě nebo na speciálním tácku, protože se díky tomu nerozpadnou a nikam nenalepí. Pokud to jde, dejte na gril celé ryby (snad s výjimkou lososa), naplňte je bylinkami, plátkem citrónu, kouskem másla a držte se pravidla, které říká, že byste na grilu měli držet rybu zhruba 8 minut na každých 2,5 cm tloušťky.

Perfektní budou také krevety! A úplně nejlépe vás je naučí připravovat Gianfranco Coizza na našem letním kurzu Středomořské tapas. Nestíháte? Tak si ale určitě alespoň přečtěte, jak vybrat mořské plody opravdu čerstvé

Houbová „umami bomba“

Houby jsou na grilu jednoznačně topová záležitost. A opravdu umí překvapit – portobello žampiony s česnekovým máslem, zahradní žampiony plněné sýrem nebo třeba hlíva, která dostane kouřový nádech a změní se v naprostou delikatesu! Nechte je zprudka zatáhnout, ať nepustí moc vody, a podávejte jako luxusní přílohu nebo hlavní chod pro vegetariány.

(Houby jsou mimochodem typickým představitelem umami chuti. A na tu se u nás specializuje Jana Králiková. Možná k ní před grilováním můžete zaskočit na kurz Asijská UMAMI v praxi?)

Barevná zelenina

Papriky, cukety, lilky, brambory nebo kukuřice – o jejich roli na grilovací párty nikdo nepochybuje! Skvěle vypadá i chutná, když zeleninu před grilováním krátce naložíte (třeba do olivového oleje s citronem a rozmarýnem). A kukuřici? Tu samozřejmě servírujte s máslem a solí.

Nezapomeňte také na čerstvou zeleninu místo přílohy. Právě u grilování čerstvé saláty mizí ve velkém. (A my pro vás máme na blogu dokonce pár salátových tipů).

Sladké nesmí chybět!

Ano, i dezerty se dají grilovat! Broskve, ananas nebo banány získají na ohni karamelovou krustu a nový rozměr. Skvěle ladí se zmrzlinou nebo kapkou rumu. A děti? Ty vám utrhnou ruce za grilované marshmallows nebo brownies „z alobalu“.

Zmrzlinu navíc můžete připravit lehkou, domácí. → Pár receptů najdete přímo TADY.

A kdybyste chtěli dát hostům ještě větší výběr, přijďte se na kurz Dašky Tylčerové (SugarMAMA) naučit parádní, lehounké Dezerty do skleničky nebo si s Vojtou Vrtiškou dejte kurz minidezertů! Oboje bude na dobře naservírovaném stole vypadat neodolatelně.

Zbývá možná už jen parádní vybavení, které byste mohli bez problémů sehnat v naší sourozenecké prodejně Potten & Pannen (nebo v jejich  e-shopu, v sekci Grilování), a můžete rovnou začít vymýšlet zajímavé pozvánky… Užijte si léto!

P.S.: Potřebujete zorganizovat akci, která bude ještě sofistikovanější? Proměnit grilovací párty v parádní zahradní slavnost nemusí být těžké. Spoustu užitečných rad jsme vám k tomu připravili v článku Zahradní slavnost pro výjimečné příležitosti

Připravte nejlepší grilování tohoto léta!

Hodnocení Gourmet Academy