Souboj beránků
TVAROHOVÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK podle Edity Paulusové:
Ingredience na 1 beránka:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 200 g cukru krupice
- 250 g měkkého tučného tvarohu
- 3 vejce
- 40 g kakaa
- 13 g jedlé sody
- 100 g sušených brusinek
- 150 ml griotky
- + máslo a strouhanka na formu
Předem myslete na to, že suroviny musí mít pokojovou teplotu. Máslo nahřejte a vyšlehejte s cukrem a tvarohem, postupně přidávejte celá vejce. Suché ingredience prosijte přes sítko a zamíchejte opatrně do vyšlehané pěny. Nakonec přidejte brusinky, které jste si den předem namočili do griotky.
Formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Nalijte do ní těsto a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 50 min, dle typu trouby. Jestli už je beránek opravdu hotový, ověřte špejlí. Pokud vyjde ven z těsta suchá, máte upečeno. Pak nechte beránka zcela vychladnout a opatrně jej vyklopte z formy.
OŘECHOVÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK Martiny Muldoon
Ingredience na 1 klasického a 1 mini beránka:
- 140 g másla
- 200 g cukr krupice
- 4 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
- 100 g mletých ořechů (lískových nebo vlašských)
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/8 l mléka
- 50 g rozinek
- + máslo a hrubá mouka na formu
Máslo utřete s částí cukru, přidejte žloutky a našlehejte. Přisypte mleté ořechy a prosátou mouku s práškem do pečiva přidávejte střídavě s mlékem. Nezapomeňte na rozinky a znovu promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh se zbytkem cukru (díky tomu bude dobře držet) a opatrně jej “zabalte” do těsta.
Pečte v troubě předehřáte na 175 °C asi 50 minut (platí pro velkého beránka, malý bude potřebovat času méně). Po vyjmutí je nechte 20 minut chladnout a poté vyndejte z forem.
