Souboj beránků
Tradiční recepty se v rodinách dědí z generace na generaci. Pokud ale přece jen chcete zkusit něco nového a ochutnat třeba trochu jiný recept na velikonočního beránka, tady jsou hned dva. O své poklady se s vámi podělila přední česká cukrářka Edita Paulusová, jež v Gourmet Academy vede kurzy pečení. A také naše ředitelka, Martina Maldoon, které velice ráda peče a díky níž je Gourmet Academy právě taková, jakou ji máte rádi!
TVAROHOVÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK podle Edity Paulusové:
Ingredience na 1 beránka:
250 g polohrubé mouky
250 g másla
200 g cukru krupice
250 g měkkého tučného tvarohu
3 vejce
40 g kakaa
13 g jedlé sody
100 g sušených brusinek
150 ml griotky
+ máslo a strouhanka na formu
Předem myslete na to, že suroviny musí mít pokojovou teplotu. Máslo nahřejte a vyšlehejte s cukrem a tvarohem, postupně přidávejte celá vejce. Suché ingredience prosijte přes sítko a zamíchejte opatrně do vyšlehané pěny. Nakonec přidejte brusinky, které jste si den předem namočili do griotky.
Formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Nalijte do ní těsto a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 50 min, dle typu trouby. Jestli už je beránek opravdu hotový, ověřte špejlí. Pokud vyjde ven z těsta suchá, máte upečeno. Pak nechte beránka zcela vychladnout a opatrně jej vyklopte z formy.
OŘECHOVÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK Martiny Muldoon
Ingredience na 1 klasického a 1 mini beránka:
140 g másla
200 g cukr krupice
4 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
100 g mletých ořechů (lískových nebo vlašských)
250 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/8 l mléka
50 g rozinek
+ máslo a hrubá mouka na formu
Máslo utřete s částí cukru, přidejte žloutky a našlehejte. Přisypte mleté ořechy a prosátou mouku s práškem do pečiva přidávejte střídavě s mlékem. Nezapomeňte na rozinky a znovu promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh se zbytkem cukru (díky tomu bude dobře držet) a opatrně jej “zabalte” do těsta.
Pečte v troubě předehřáte na 175 °C asi 50 minut (platí pro velkého beránka, malý bude potřebovat času méně). Po vyjmutí je nechte 20 minut chladnout a poté vyndejte z forem.