Domů Blog Tajemství muffinu

Tajemství muffinu

Není to tak dlouho, co u nás muffiny zdomácněly. Jejich historie je poměrně dlouhá a komplikovaná.

Není muffin jako muffin.

Podle dochovaných záznamů se první muffiny objevily v 10. nebo 11. století ve Walesu. Původně to vlastně byla taková ,,z nouze ctnost“, protože se vyráběly z toho, co v domě zbylo. Zpočátku vypadaly spíš jako vdolky a byly určené pro služebnictvo. Nejspíš vůně a pak i chuť muffinů přilákala také panstvo, které je začalo požadovat zejména k tradičnímu čaji. Stále oblíbenější pečivo dalo vzniknout řadě výroben těchto mini báboviček. Ulice měst zaplavili prodavači s dřevěnými tácy pověšenými kolem krku, kteří nabízeli muffiny během celého dne. V Anglii se muffiny udržely na předních místech oblíbeného ,,čajového pečiva“ až téměř do první světové války.

Z Anglie do Ameriky

Také v Americe jsou muffiny oblíbené. A za to prý může anglický pekař Samuel B. Thomas, který je ve Státech začal péci někdy na začátku 19. století podle receptu jeho matky. Faktem je, že americké muffiny se od těch anglických původně lišily. Nepoužívaly se v nich kvasnice, ale prášek do pečiva.

Každopádně, ať už se ocitnete na jedné či druhé straně zeměkoule, všude bude muffin vypadat stejně. Jediné, čím se liší, je nespočet chuťových variací a barev.

Co dům dal

Do muffinu můžete dát v podstatě cokoli. Oblíbené jsou muffiny s kousky čokolády, vlašské ořechy, rozinky nebo různé druhy sezónního ovoce. Někdo do muffinů přidává i zeleninu, od celeru, přes cuketu, až po mrkev. Jak je vidno, chutím se v tomto případě meze rozhodně nekladou. Muffiny představují ideální pohoštění, které je rychlé a obvykle máte základní ingredience doma ve spíži nebo v lednici. A pokud ne, nic vám nebrání přidat do základního receptu na těsto cokoli jiného. Kromě sladkých variant se muffiny připravují také na slano. V nich zužitkujete slaninu, sýry, cibuli, bylinky, sušená rajčata, olivy, cibuli. I díky své velikosti jsou muffiny vhodné na dětské párty. Nezapomeňte je ale barevně ozdobit. Oblíbené jsou lentilky, anebo cukrářské barvy, kterými můžete na jednotlivé bábovičky napsat třeba jména dětí.

Tajemství muffinu