Domů

Lukáš Čížek

Někdo se prostě narodí a ví, čím bude. Jako Lukáš Čížek. S vášní pro vaření už přišel na svět a od základky prakticky nedal vařečku z ruky. Vařil pro sebe, své kamarády, chodil na ryby a zase vařil. A jediná škola, o kterou stál, byla ta, ze které vyšel jako vyučený kuchař.

Hned po škole pak hledal další levely, kam by se mohl posunout. Obstál na náročných kuchařských stážích, třeba v pětihvězdičkovém alpském hotelu v Rakousku, sbíral zkušenosti i ve vyhlášených restauracích u nás.


A stejně tak po škole začal s přihláškami na soutěže profesionálních kuchařů a účastní se jich pořád. Aby se mohl pořád dostávat dál. Jak se mu daří? Jen za posledních pár let získal třeba bronz na mistrovství světa v Lucembursku, byl stříbrný v mezinárodní soutěži Chef Culinaria a úplně čerstvě v červenu 2022 zabodoval na domácí půdě, když vybojoval nejnáročnější kulinární profi klání u nás a získal titul Kuchař roku!
„To jsou momenty, které mám na své práci rád. Chvíle, kdy jsem vděčný, že jsem nezklamal lidi, kteří mě podporují. A okamžiky, kdy prostě zvednete tu trofej nad hlavu a v očích máte slzy, protože jste prostě dokázali něco mimořádného!“ říká Lukáš.


Co se restaurací týče, prvním podnikem, který sám vedl, byla restaurace krkonošského OREA Hotelu Arnika. A pak už založil svou vlastní Fusion. Tehdy, někdy kolem roku 2016, soustředil svou pozornost na nejnovější kulinární postupy. Vařil s dusíkem, kouřem ochuceným bylinkami, zamiloval se do makromolekulárního vaření. A byl nepřekonatelný. Jenže, neumí stát na místě. A tak těsně před covidovou pandemií Fusion opustil a pořídil si ve Vrchlabí své druhé vlastní „miminko“, restauraci FARMA: Steak & Fish. Mnohem komornější podnik s otevřenou kuchyní, kde prostor má zdánlivá jednoduchost, super suroviny… a kde se daří, jak už název napovídá, hlavně skvělému masu a delikátním rybám. „Není jednoduché, aby to dnes fungovalo. Aby všechno v restauraci bylo v harmonii. Na to potřebujete znát doslova každý segment kuchyně a mít štěstí na personál,“ přiznává otevřeně. Ale jemu se to daří.


A kdyby se vám za ním nechtělo do Vrchlabí? Pak za ním pojďte k nám, do kurzů vaření Gourmet Academy. U nás totiž Lukáš Čížek učí přesně to, co sám vaří ve své restauraci!

Přečíst celý detail

Následující kurzy lektora

Vyladěné steaky & perfektní omáčkyLukáš ČížekLukáš Čížek
9. 12. 2024
4 500 ,-
obsazeno

Hodnocení Gourmet Academy