
Když jsme v roce 2015 otevírali první kurz, ani jsem nedýchala. Měla jsem velký sen o malé kulinární akademii, která bude nabízet rodinnou atmosféru, přivede ty nejlepší lektory a rozdá radost z vaření co nejvíce lidem. Když se na Gourmet Academy dívám dneska, jsem opravdu šťastná. Je to moje druhé doma, druhá rodina, nabízející přívětivé prostředí všem, kteří chtějí vařit, péct, nasbírat novou inspiraci, přiučit se něčemu novému, bavit se u toho, relaxovat. Nebo se potřebují na chvíli zastavit v nabitém dni a odnést si domů kromě spousty dobrých receptů hlavně dobrou náladu. Já si svou lásku k jídlu a domácímu prostředí pěstuji od dětství a ve Švédsku, kde jsem žila 12 let, jsem ji obohatila o lásku ke skandinávské kuchyni. A právě to slavné švédské HYGGE, atmosféru plnou útulnosti, domáckosti a pohody jsem do Gourmet Academy také chtěla dát. Myslím, že se to díky lidem, které kolem sebe mám, podařilo.

O jídle říkám, že je požitkem a zážitkem, vaření jako takové považuji za jednu z nejinspirativnějších činností, pečení za skvělý odpočinek a samotnou Gourmet Academy za výjimečnou mezi českými školami vaření. Není to jen tím, že je spojená s luxusním obchodem Potten & Pannen – Staněk. Ale Gourmet Academy je prostě jiná. Milé komorní, kousek od historického centra, nabízející přímý kontakt s lektory, jimž je radost dívat se pod ruce. Pro mě jsou nejzajímavější kurzy, které mi dovolují experimentovat. Ale vím, že všechno, co v Gourmet Academy můžete vyzkoušet, stojí za to. Stačí si jen vybrat. A my vám se správnou volbou rádi pomůžeme.

Mám to štěstí, že pro mě práce není nikdy nutností, ale radostí a zábavou. Měla jsem to tak, dokud jsem jako letuška létala po celém světě, a mám to tak i tady, v Gourmet Academy, kde nově působím jako hosteska. Je mi tu dobře! Když se můžu motat v kuchyni mezi milovníky dobrého jídla, opravdovými mistry svého oboru a všemi těmi, kdo přijdou nasát co možná nejvíc z voňavé atmosféry našich kurzů, jsem jednoduše spokojená a se zájmem nahlížím pod pokličky spolu s nimi.
Nejen, že ráda vařím a mám respekt ke všem tradičním recepturám, ale těší mě si o jídle i jen povídat. Zajímá mě, co kdo kde ochutnal, anebo jak si doma případně daný recept upravil po svém. Mám ráda asijskou kuchyni, plody moře a ryby, a mohu-li si na něčem z toho pochutnat i tady, uprostřed Evropy, velmi snadno mě pak chutě, barvy a ty nejlepší suroviny na talíři odvedou v myšlenkách daleko, k posezení u moře nebo procházce asijskou tržnicí, kde vůně koření naprosto ošálí všechny smysly. Jídlo je pro mě vlastně malou letenkou, kamkoliv si právě vzpomenu. Vidím, že lidé, kteří na kurzy přicházejí, to mají podobně. A vřele bych to doporučila všem! Navíc, jídlo stmeluje. A i to mě na něm baví. V Gourmet Academy si totiž právě tohle můžu potvrdit na každém z kurzů, na kterém jako hosteska jsem!

Někdo říká, že náhody neexistují, ale mě jedna taková šťastná přivedla do Gourmet Academy, a já jsem za to moc vděčná. Gourmet Academy je totiž místo, kde se snoubí nejsrdečnější lidé, jaké jsem kdy potkala, s komorní atmosférou podtrženou profesionalitou týmu i krásným a praktickým vybavením a korunovanou výtečným jídlem.
Každý lektor je jiný, pokaždé přicházejí také úplně jiní lidé, a tím je jedinečný i každý jeden kurz. To, co je všechny spojuje, je až fascinující vášeň k vaření. Jako hosteska se vždycky těším, kdo k nám zavítá. Profesionál, nadšený amatér, nebo i úplný začátečník? Velkou radost mám, když se k nám lidé vrací, a nejšťastnější jsem, když odcházejí spokojení, najedení, s recepty a novými znalostmi, a říkají, že si odpoledne s námi moc užili. To je pro mě nejkrásnější odměna. A jako bonus samozřejmě zkouším vařit a péct rodině všechno, co stihnu koutkem oka zaznamenat, a troufám si říct, že mě teď díky tomu mají doma ještě o chlup radši :o). Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem, a v Gourmet Academy to platí dvojnásob. A věřte mi, je potřeba to zažít!

Vařím už odmala. Nejdřív s mamkou, pak sama… a teď s přítelem. Každé to vaření mi dalo něco jiného a také každý kurz v Gourmet Academy mi dává nové podněty. I když je sleduji jako hosteska, vstřebávám všechny ty základní principy, které jsou často úplně jiné, než jsem se naučila doma. Ale o to je zajímavější. Zkrátka profesionální! Fascinuje mě hlavně asijská kuchyně, a konečně vědět, jak uvařit autentická asijská jídla, je pro mě hodně cenné. Vědět, kam pro suroviny, poznat správné postupy… Je to paráda. Každý kurz je obohacující, ať je pro mlsné vegetariány (tedy pro mě), nebo náročné milovníky masa (ke kterým patří můj partner). A baví mě vidět, že si v Gourmet Academy najde to své úplně každý – bez ohledu na věk, bez ohledu na to, jestli je introvert, a chce si opravdu jenom zavařit, nebo extrovert, který kromě inspirace do kuchyně hledá i nové přátele… Měli byste také přijít!

Jako hosteska vnímám kurzy z úplně jiné perspektivy než lidé, kteří se na ně chodí něco naučit. Vidím, jak někdy vstupují s rozpaky, ba dokonce obavami, jaký bude ten „známý lektor“, s nímž mají za chvíli vařit. Jindy vidím, že jsou unavení a přišli do Gourmet Academy proto, aby si odpočinuli. A já vím, že si odpočinou. Ani pro mě to není práce v pravém smyslu slova. Je to láska! Je spojená s jídlem a jídlo je vášeň! A když můžu sledovat, jak se do té vášně dostávají i lidé na našich kurzech, jak obavy roztávají, přichází úsměvy, všude to voní, ochutnává se a nikomu se pak ani nechce domů… Je pro mě svět úplně v pořádku. Nikdo si na nic nehraje, jde jen o jídlo, o to, aby všem bylo dobře. A ono je.

Pocházím z Ukrajiny, a u nás má pochopitelně jídlo velkou váhu. Předáváme si tradiční recepty z generace na generaci, pořád například vařím „vareniky“ jako moje maminka. Ale abych pravdu řekla, vaření mě začalo mnohem víc bavit, když jsem se přestěhovala před lety do Čech. Vaše kuchyně je oproti té naší lehčí, stravitelnější i pestřejší. A od chvíle, kdy jsem začala pracovat v Gourmet Academy, si vaření už doslova vychutnávám. Tolik nových chutí, vůní a inspirace! Recepty nosím domů a vařím je své rodině, ale úplně nejraději mám, když můžu být na kurzu a vidět vaření v přímém přenosu. Takový hezký výlet za skvělým gurmánským zážitkem ve skvělé společnosti lidí!

Jsem v Gourmet Academy od samého počátku a jednu věc vím jistě: tady jsou všichni jako doma. Stejně tak jako já. Pomáhat na kurzech, být k ruce těm, kteří zde předávají své kuchařské umění, i těm, kteří se vařit učí, je pro mě za odměnu. Stačí otevřít dveře, a jste u milých lidí. Pokaždé si domů odnáším dobrý pocit a přiznávám, že co jsem za večer odkoukala, pak také zkouším. Vařím ráda pro celou rodinu, ale hlavně pro svou vnučku. Jsem jako každá babička: pyšná a rozmazlující. Na plné čáře u mě vítězí klasická česká kuchyně – a hádejte, kde se jsem si ji opravdu skvěle naučila?