Domů

Ondřej Hutnik

Chci sledovat kurzy lektora

 

Když s ním mluvíte, sálá z něj klid, který pro šéfkuchaře jeho formátu vůbec není typický. A když se zeptáte, kde se ten klid bere, jen se usměje a řekne: „Jakmile jednou pracujete pro Gordona Ramseyho, už vás v životě fakt nic nepřekvapí.“

K vaření se přitom Ondřej Hutnik dostal obrovskou náhodou – ve Skotsku, kam se původně odjel učit anglicky. Stačila jedna neuvážená odpověď na větu, které tehdy nerozuměl, a ocitl se jako kuchař v hotelové kuchyni. Ve světě, který pro něj brzy začal být středobodem vesmíru a který poznával opravdu v nejlepších restauracích světa. Ta skotská, Gordona Ramseyho byla jen jednou z mála!

Maze by Gordon Ramsay v pražském hotelu Hilton, Čestr nebo Mandarin Oriental také v Praze. Kodaňské Geranium se třemi michelinskými hvězdami. Další michelinské stáže v Šanghaji, cesty po Hongkongu, Taipeji… Mezitím pražská Sia

Zkušenosti, které by vydaly na několik životů, vystřelily Ondřeje Hutnika mezi uznávaná jména mezinárodní gastronomie. A jemu samotnému přinesly mimo jiné absolutní lásku k asijské kuchyni. „Asijská kuchyně je hodně barevná a plná chutí. V každém jídle je sladkost, slanost… V každém jsou pestré struktury. Křupe to, žvýká se to… A doslova v každém soustu vám do pusy vystřelí pokaždé něco jiného. To nás myslím táhne k asijské kuchyni všechny,“ vysvětluje, proč si i pro kurzy vaření v Gourmet Academy připravil menu inspirovaná Asií.

Setkat se s ním i jeho jídly ale můžete i na statku Perlová voda v Českém Středohoří. Tam působí poslední tři roky jako šéfkuchař a ukazuje pro změnu potenciál české kuchyně. „Po letech strávených ve světě ve mně vykrystalizovala touha vrátit se právě k české kuchyni. Líbí se mi její lokálnost, sezónnost. A v Perlové vodě mám navíc úžasné podmínky: pro mouku si jezdíme do mlýna, pro ryby na sádky – a pak je necháváme ve vlastním biotopovém jezírku, máme farmu na vyzrálé hovězí, svou zahradu se spoustou bylinek. Za farmáři osobně jezdím, oni zase jezdí jíst k nám, funguje to tak, jak bych si jednou přál ve vlastní restauraci.“

Znamená to tedy, že zakotvil svíčkové? Ano, ale vlastně vůbec. „Děláme naprosto špičkovou moderní gastronomii. On se sice vrátil trend vařit českou kuchyni, ale je to vaření chytřejší, s technologiemi, které to původní jídlo katapultují k naprosto novému standardu!“ popisuje Ondřej Hutnik. A vedle toho nejnovějšího objevuje i to prastaré: vaření na otevřeném ohni, pošírování ryb v krustě ze včelího vosku, vaření v jámách vykopaných v hlíně… Ve výsledku je to naprosto peckový koncert chutí, které se vzdalují od „sešněrovaného“ fine diningu a jdou o moc blíž lidem, kteří mají rádi fakt dobré jídlo!

Přečíst celý detail

Následující kurzy lektora

Asie od Číny po IndiiOndřej HutnikOndřej Hutnik
5. 5. 2024
4 100 ,-
obsazeno
13. 5. 2024
4 100 ,-
obsazeno
Cesta napříč AsiíOndřej HutnikOndřej Hutnik
26. 6. 2024
4 100 ,-
obsazeno
26. 6. 2024
4 100 ,-
obsazeno