Domů Recepty Francouzská cibulová polévka s tousty s bylinkovým máslem a sýrem

Francouzská cibulová polévka s tousty s bylinkovým máslem a sýrem

19. 7. 2016
Tato zimní polévka je francouzskou klasikou. Ale může vás překvapit. Stačí, když pro změnu použijete červenou cibuli, k vývaru přilijete červené víno a trochu přidáte na bylinkách!

Suroviny:

Počet porcí: 4

Příprava: 10 minut

Vaření: 40 minut

 

Na polévku:

  • 750 g (červené) cibule
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 750ml lehkého hovězího vývaru (a možná trocha červeného vína)
  • 1 lžíce jemně posekaného tymiánu (a můžete i rozmarýn)
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Na tousty s bylinkovým máslem a sýrem:

  • 60 g sýru Gruyère nebo Ementál
  • 1 lžíce najemno nasekané pažitky
  • 1 lžíce najemno nasekané petrželové natě
  • 1 lžička najemno nasekaného česneku
  • 1 lžíce najemno nasekané šalotky
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 4 silné plátky bagety

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

Troubu nechte předehřívat na 200 °C a nejprve si připravte sýrové tousty s bylinkovým máslem. Nastrouhejte sýr pomocí jemného strouhacího bubnu na krouhači/kráječi na rychlost 4, pak jej odložte stranou. Do rozpuštěného másla vmíchejte bylinky, česnek a šalotku. Plátky bagety potřete bylinkovým máslem a 5‒10 minut pečte v troubě.

Na polévku si nakrájejte cibuli na plátky pomocí plátkovacího bubnu na krouhači/kráječi na rychlost 4. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a opékejte cibuli na mírném ohni, pod poklicí, 25 minut. Pak ji zaprašte moukou a pokračujte v restování za neustálého míchání až do zlatohněda. Přilijte hovězí vývar (případně víno), dobře rozmíchejte a vařte 10 minut. Dochuťte podle svého uvážení.
Do polévky přimíchejte tymián (nebo rozmarýn anebo oboje, chcete-li) a nalijte ji do žáruvzdorných misek. Tousty posypte sýrem a položte je opatrně na polévku. Plné misky dejte pod předem zahřátý gril a nechte rozpustit sýr. Pak ihned podávejte.

Hodnocení Gourmet Academy