Domů Recepty Grilovaný pstruh s ratatouille z jarní zeleniny

Grilovaný pstruh s ratatouille z jarní zeleniny

12. 2. 2024
Na první pohled je to úplně obyčejná ryba. Ale není. Jarní ratatouille je svěží i křupavá. Sametová estragonová omáčka vás nadchne hebkostí a fenyklový salátek přináší v tomhle receptu Ondřeje Hutnika příjemnou pikantnost.

Suroviny:

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 filety pstruha
  • 30 ml olivového oleje
  • 30 g másla
  • sůl, pepř
  • 1 kedlubnu
  • 100 g cukrového hrášku
  • 100 g cukety
  • 1 žlutou papriku
  • 100 g cherry rajčat
  • ½ bulvy fenyklu
  • čerstvý kopr

 

Na estragonovou omáčku:

  • 2 šalotky
  • ½ bulvy fenyklu
  • 30 ml olivového oleje
  • 50 g másla
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 svazek estragonu
  • sůl a pepř

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

  1. Začněte omáčkou. Šalotku a půlku fenyklu nakrájejte na kostky a orestujte na rozpáleném olivovém oleji. Přidejte máslo a další 2 minuty restujte. Zalijte bílým vínem a nechte vyvařit alkohol. Přilijte zeleninový vývar a smetanu nechte provařit. Nasekejte čerstvý estragon, přidejte do omáčky a hned stáhněte z ohně. Rozmixujte do hladka a dochuťte solí a pepřem.
  2. Rozpalte si pánev a na olivovém oleji opečte filety pstruha. Nejprve kůží dolů a pak je otočte. Z každé strany stačí 2 minuty. Pak rybu osolte, opepřete, stáhněte z ohně a pro chuť přidejte kostičku másla.
  3. Kedlubnu, cukrový hrášek, papriku i cuketu nakrájejte na menší kousky a zprudka opečte na olivovém oleji. Nakonec přidejte cherry rajčata překrájená napůl. Osolte, opepřete a ještě 1 minutu restujte do měkka.
  4. Na struhadle si na salátek nakrájejte na tenké plátky zbylou půlku fenyklu. Natrhejte pár větviček kopru a dochuťte olivovým olejem, citronovou šťávou a solí.
  5. Doprostřed talíře vložte orestovanou zeleninu à la ratatouille. Na zeleninu položte filet pstruha, kolem nalejte estragonovou omáčku a ozdobte fenyklovým salátkem.

 

(Recept najdete v erotické kuchařce Uvař mi lásku od Ondřeje Hutnika a Laury Janáčkové. A pozor, má afrodiziakální účinky!