Domů Recepty Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka

Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka

25. 3. 2024
I když třeba Velikonoce úplně neslavíte, chuti mazance odolá málokdo. Nadýchané kynuté těsto je prostě něco, co chcete! A pokud rádi inovujete, upečte mazanec podle Josefa Maršálka. Jeho recept voní kardamomem, pomerančem, pistáciemi a sušenými meruňkami! Tak jdeme na to?

Suroviny:

Na těsto budete potřebovat:

500 g hladké mouky

250 ml mléka

200 g sušených meruněk

100 g másla

80 g cukru krupice

50 g mandlí a pistácií

20 g medu

20 g čerstvého droždí (nebo 10 g sušeného)

5 g soli

1 vejce

kůra z 1 bio pomeranče

½ lžičky mletého kardamomu

Ingredience na dokončení:

1 vejce

20 g hrubého cukru (krystalu nebo krupice)

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

1. Do zadělávací mísy dejte mouku, rozdrobte droždí, a to vše zalijte vlažným mlékem.

2. Následně přidejte med, cukr, sůl, nastrouhanou pomerančovou kůru, vejce a koření.

3. Všechno promíchejte a nakonec přidejte změklé máslo a hněťte, dokud nebudete mít krásně hladké těsto. Ideálním pomocníkem je kuchyňský robot, který tuto těžkou práci udělá za vás.

4. Do hladkého těsta vsypte meruňky a nasekané oříšky. Poté jej nechte pod čistou utěrkou v teple kynout 1−2 hodiny.

5. Mazanec vytvarujte (Josef ho rád zaplétá do uzlu), potřete rozkvedlaným vejcem, přesuňte na plech a pečte při 160 °C asi 40 minut do zlatavě hnědé barvy.

6. Pokud chcete opravdu zabodovat, nezapomeňte ho ve správný okamžik dodekorovat hrubým cukrem. Jeho bílé krystalky vypadají na hnědé krustičce skvěle!

TIP NAVÍC: Hotový mazanec můžete podávat s máslem nebo domácí zavařeninou (anebo obojím!).

Hodnocení Gourmet Academy