Domů Recepty Dýňový cheesecake

Dýňový cheesecake

Jak udělat perfektní cheesecake, který nepopraská? Klíčová je vodní lázeň, která zajistí, že náplň zůstane dokonale hladká a nevysuší se. S Daškou vše hravě zvládnete.

Suroviny:

KORPUS:
  • • máslové sušenky 190 g
  • • vlašské ořechy 55 g
  • • rozpuštěné máslo 90 g
NÁPLŇ:
  • • smetanový sýr 350 g
  • • cukr krupice 300 g
  • • vejce 5 ks
  • • dýňové pyré 350 g
  • • smetana ke šlehání 180 ml
  • • mletá skořice 2 lžičky
  • • nastrouhaná fazole tonka 1 ks

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

1. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a boky vymažte máslem.
Kolem formy dobře obalte alobal. Rozemelte či rozmixujte ořechy i sušenky a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Směs naneste na dno formy a lžičkou důkladně upěchujte. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi
9–10 minut.

2. Zatímco se korpus peče, připravte náplň: v robotu pomalu promíchejte smetanový sýr a cukr. Po jednom zašlehejte vejce, vmíchejte dýňové pyré, smetanu, skořici a najemno nastrouhanou tonku.

3. Náplň nalijte na zchladlý sušenkový základ a pečte ve vodní lázni 45 minut (menším formičkám stačí
30 minut), která pomůžetomu, aby cheesecake nepopraskal. Až bude cheesecake upečený, rychle alobal odstraňte. Vždycky se totiž do něj dostanou malé kapky a vodní pára, které by při chlazení mohly moučník
poškodit. Formu zvenku dobře osušte a nejlépe ještě posaďte na čistou utěrku, která odsaje přebytečnou tekutinu. Může na ní stát celou dobu, po kterou se chladí v lednici, nejlépe přes noc.

4. Druhý den opatrně vyndejte cheesecake z formy a ozdobte ho dýňovými semínky nebo zkaramelizovanými pekanovými ořechy.

Dobrou chuť přeje Daška Tylčerová.

Rady:
  • Poznat, že je cheesecake upečený, není úplně jednoduché. Každá trouba peče jinak a každá velikost formy se také chová jinak. Řiďte se časy uvedenými v našem receptu. Platí, že náplň u malých cheesecaků se musí zpevnit celá. Naopak pokud pečete jeden větší, bude hotový, i když střed vypadá ještě trochu tekutý.
  • Upečené a dokonale vychladlé cheesecaky je potřeba opatrně obkroužit ostrým nožem, aby se oddělily od formy. Nejlepší je postupovat od místa, kde je boční spoj dortové formy.

Hodnocení Gourmet Academy