Domů Recepty Culurgiones ogliastrini

Culurgiones ogliastrini

V Praze usazený Ital Gianfranco Coizza pochází ze Sardinie, odkud čerpá nepřeberné množství inspirace pro své vaření. Vyzkoušejte tradiční culurgiones plněné bramborami, pecorinem a mátou.

Suroviny:

4 PORCE, PŘÍPRAVA 1 HODINA,
ODLEŽENÍ TĚSTA 50 MINUT,
INFUZOVANÍ OLEJE 1 DEN

SUROVINY:
  • hladká mouka 00 400 g
  • polohrubá semolinová mouka 400 g
  • vlažná voda 200 ml
  • olivový olej 35 ml
  • česnek 2 stroužky
  • sůl špetka
NÁPLŇ:
  • brambory 1 kg
  • tvrdý ovčí sýr 300 g + k podávání
  • čerstvá máta 50 g
  • rajčatová passata 240 ml
  • čerstvá bazalka 15 g
  • olivový olej na zakápnutí
  • sůl

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

1. Připravte těsto: do malé zavařovačky dejte celé stroužky česneku, přidejte olivový olej a nechte 24 hodin macerovat. Pak v misce smíchejte obě mouky, špetku soli a 15 g ochuceného oleje. Postupně přidávejte vodu (ideální teplota je 25 °C) a míchejte, dokud nezískáte hladké, pružné a lesklé těsto. Vytvarujte z něj kouli a nechte odležet aspoň 50 minut.

2. Mezitím připravte náplň: brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Ještě teplé je oloupejte a prolisujte lisem na brambory nebo nastrouhejte. Přidejte nasekanou mátu, nastrouhaný sýr a prolisujte ½ stroužku česneku přes noc macerovaného v oleji. Promíchejte a vložte směs do cukrářského sáčku.

3. Odpočaté těsto rozválejte na tenký plát a tvořítkem o průměru 8 cm z něj vykrájejte kolečka. Do středu každého kolečka naneste náplň a zabalte do tvarů culurgione.

4. Do rendlíku vlijte passatu, přidejte špetku soli, zbylý ochucený olej a promixujte tyčovým mixérem dohladka.

5. V hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a přidejte těstoviny. Jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové. Na talíře rozdělte omáčky, na ně vyskládejte culurgiones, posypte strouhaným sýrem a ozdobte čerstvou bazalkou. Zakápněte olivovým olejem a podávejte.

Dobrou chuť přeje Gianfranco Coizza.

KUCHAŘOVY RADY:
  • Culurgiones můžete připravit ve větším množství a zamrazit. Pak je stačí povařit zhruba o 1,5 minuty déle, než když jsoučerstvé.
  • Pohrát si můžete i s náplní. Místo máty přidejte třeba lanýžové máslo nebo sezonní bylinky. V jiných regionech se ochucují cironem nebo pomerančovou kůrou.
  • Někdy se culurgiones podávají také s rozpuštěným máslem a opečenou křupavou šalvějí.
  • Ovčí sýr Pecorino dodá bramborové náplni potřebnou slanost. Sýrem nešetřete ani při sevírování.
  • Rajčatová passata by měla být opravdu z kvalitních rajčat, pak nepotřebuje příliš dochucovat.

Hodnocení Gourmet Academy