Culurgiones ogliastrini
Recept je určen pro:
- Začátečník
- Středně pokročilý
- Pokročilý
Postup
1. Připravte těsto: do malé zavařovačky dejte celé stroužky česneku, přidejte olivový olej a nechte 24 hodin macerovat. Pak v misce smíchejte obě mouky, špetku soli a 15 g ochuceného oleje. Postupně přidávejte vodu (ideální teplota je 25 °C) a míchejte, dokud nezískáte hladké, pružné a lesklé těsto. Vytvarujte z něj kouli a nechte odležet aspoň 50 minut.
2. Mezitím připravte náplň: brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Ještě teplé je oloupejte a prolisujte lisem na brambory nebo nastrouhejte. Přidejte nasekanou mátu, nastrouhaný sýr a prolisujte ½ stroužku česneku přes noc macerovaného v oleji. Promíchejte a vložte směs do cukrářského sáčku.
3. Odpočaté těsto rozválejte na tenký plát a tvořítkem o průměru 8 cm z něj vykrájejte kolečka. Do středu každého kolečka naneste náplň a zabalte do tvarů culurgione.
4. Do rendlíku vlijte passatu, přidejte špetku soli, zbylý ochucený olej a promixujte tyčovým mixérem dohladka.
5. V hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a přidejte těstoviny. Jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové. Na talíře rozdělte omáčky, na ně vyskládejte culurgiones, posypte strouhaným sýrem a ozdobte čerstvou bazalkou. Zakápněte olivovým olejem a podávejte.
Dobrou chuť přeje Gianfranco Coizza.
KUCHAŘOVY RADY:
- Culurgiones můžete připravit ve větším množství a zamrazit. Pak je stačí povařit zhruba o 1,5 minuty déle, než když jsoučerstvé.
- Pohrát si můžete i s náplní. Místo máty přidejte třeba lanýžové máslo nebo sezonní bylinky. V jiných regionech se ochucují cironem nebo pomerančovou kůrou.
- Někdy se culurgiones podávají také s rozpuštěným máslem a opečenou křupavou šalvějí.
- Ovčí sýr Pecorino dodá bramborové náplni potřebnou slanost. Sýrem nešetřete ani při sevírování.
- Rajčatová passata by měla být opravdu z kvalitních rajčat, pak nepotřebuje příliš dochucovat.