Domů Recepty Čana Palak

Čana Palak

Jídlo je v Indii takřka posvátné, každé jídlo je považované za dar od bohů. Jídlo je obřad, rituál, sdílený s rodinou nebo přáteli. S Ilonou Bansal je to navíc nekonečný požitek.

Suroviny:

  • cizrna 150 g
  • voda 1,5 litru
  • čerstvá zelená chilli paprička 2 ks
  • kurkuma 1 lžička
  • olej 3 lžíce
  • větší cibule 1 ks
  • zázvor 2 cm
  • česnek 3 stroužky
  • konzervovaná krájená rajčata 200 g
  • mražené špenátové listy 400 g
  • garam masala 1 lžička
  • koření asafoetida (čertovo lejno) ¼ lžičky
  • mleté chilli ½ lžičky
  • sůl podle chuti
  • citronová šťáva
TARKA:
  • olej 2 lžíce
  • sušená chilli paprička 1 ks
  • římský kmín 1 lžička
  • listy kari 6 ks
  • chilli vločky pro extra pálivou verzi

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

1. Cizrnu pečlivě properte, namočte do vody na minimálně 8 hodin, poté opět properte a uvařte v 1,5 litru vody, do které přidejte podélně rozkrojené čerstvé chilli papričky a kurkumu, doměkka.


2. Na pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Pak přidejte nadrobno pokrájený zázvor, utřený česnek a rajčata. Za častého míchání společně restujte 2–3 minuty a poté přidejte špenát, asafoetidu, mleté chilli a při nízké teplotě duste zhruba 10 minut. Pokud to bude nutné, podlijte trochou vody. Ke směsi vmíchejte uvařené luštěniny i s vodou, ve které se vařily, a nechte při nízké teplotě vařit zhruba 20 minut. Voda se postupně zredukuje, výsledný dhál by měl mít řidší konzistenci.


3. Na dochucení připravte tarku. Tato příprava znamená temperování koření v horkém tuku. Používá se u luštěninových jídel, jimž dodá výslednou chuť: na malé pánvičce rozehřejte olej a nechte na něm rozvonět chilli papričku, římský kmín a listy kari. Pokud máte rádi extra pálivý dhál, přidejte i chilli vločky. Nenechávejte koření temperovat příliš dlouho, aby se nespálilo a nezhořklo.


4. Takto připravené koření i s olejem vlijte do připraveného karí a zamíchejte. Nakonec, pokud
je potřeba, osolte a pokapejte podle chuti citronovou šťávou. Můžete také ozdobit čerstvým koriandrem nebo zázvorem nakrájeným na nudličky julienne.

Dobrou chuť přeje Ilona Bansal.

Hodnocení Gourmet Academy