Domů Recepty Prostě ramen!

Prostě ramen!

1. 8. 2024
Tonkotsu Ramen podle Ondřeje Hutnika Japonský ramen se skládá se z vývaru, dochucovacích omáček, nudlí ramen a dalších doplňků. Šéfkuchař Ondřej Hutnik ho umí dokonale, takže se pojďme naučit tuhle delikatesu krok za krokem a objevit pátou chuť umami. K vaření se Ondřej dostal během studijního pobytu ve Skotsku, kde se neplánovaně ocitl v hotelové kuchyni: odpověděl na anglickou větu, které nerozuměl. Od té doby sbíral zkušenosti v pražské Maze Gordona Ramsayho, Čestru, hotelu Mandarin Oriental či v třímichelinské restauraci Geranium v Kodani. Působil i v pražské Sie, kde si mohl užít absolutní lásku – asijskou kuchyni. Nakonec zakotvil v hotelu Dvůr Perlová voda, kde se vrátil ke špičkové české kuchyni s důrazem na lokálnost a sezonnost.

Suroviny:

4 PORCE // PŘÍPRAVA 3 HODINY // VAŘENÍ A MARINOVÁNÍ 1 DEN

 

VÝVAR

  • vepřové nožičky 1 kg
  • kuřecí křídla 250 g
  • brambory 250 g
  • cibule 2 ks
  • čerstvý zázvor 50 g
  • voda 5 l

 

NUDLE RAMEN

  • hladká pšeničná chlebová mouka 500 g
  • rostlinný olej 12 g
  • sůl 5 g
  • pečená jedlá soda (135 °C, 1 h) 5 g
  • vejce 4 ks
  • žloutek 1 ks

 

OMÁČKA SHOYU

  • jarní cibulka 20 g
  • cukr krupice 60 g
  • rýžové víno Mirin 20 ml
  • sójová omáčka 100 ml
  • voda 350 ml
  • čerstvý zázvor 15 g

 

OMÁČKA SHIODARE

  • bonito flakes (sušený tuňák) 5 g
  • sušené houby šitake 10 g
  • řasa kombu 15 g
  • sůl 30 g
  • voda 500 ml

 

MARINOVANÝ ZÁZVOR

  • čerstvý zázvor 500 g
  • cukr krystal 250 g
  • rýžový bílý ocet 500 ml
  • rýžové víno Mirin 150 ml
  • sůl 15 g

 

DALŠÍ SUROVINY

  • vepřová plec 400 g
  • marinované vejce 2 ks
  • řasa nori 2 plátky
  • jarní cibulka 1 svazek
  • černý sezam 10 g

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

  1. Začněte se surovinami, které se musí připravit předem nebo se delší dobu marinují – s pečenou sodou, omáčkami, marinovanými vejci a vývarem. Jedlou sodu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 135 °C asi 1 hodinu (ideálně upečte větší množství sody, nechte ji zchladnout, a co nepoužijete ihned, schovejte na příště). Pečená soda se později postará, aby bylo těsto na nudle pružné.
     
  2. Připravte omáčky shoyu a shiodare: na shoyu nasekejte jarní cibulku a zázvor na tenké plátky a smíchejte je s cukrem, vínem Mirin, sójovou omáčkou a vodou. Na mírném ohni zahřejte a míchejte, aby se cukr zcela rozpustil. Na shiodare smíchejte vodu, sůl a sušeného tuňáka. Kombu a houby nakrájejte na plátky a přidejte ke směsi. Nechte marinovat 12 hodin.
     
  3. Uvařte vejce, která budou sloužit k podávání. Vařte je přesně 7 minut v osolené vroucí vodě, prudce zchlaďte ve studené a oloupejte. Oloupaná vejce vložte do studené omáčky shoyu a marinujte alespoň jeden den.
  1. Zázvor nakrájejte na tenké plátky, dvakrát blanšírujte ve vroucí vodě a vždy prudce zchlaďte. V hrnci smíchejte cukr, sůl, rýžový ocet a víno Mirin. Za občasného míchání, aby se cukr a sůl rozpustily, přiveďte k varu. Vsypte zázvor, několik minut povařte, aby změkl, a potom ho nechte v nálevu zchladnout.
     
  1. Připravte vývar: omyjte vepřové nožičky, kuřecí křídla a vložte je do hrnce. Přidejte oloupané celé brambory, očištěnou cibuli, omytý zázvor se slupkou a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu, stáhněte pěnu, nečistoty z masa a pomalu pod bodem varu vařte minimálně 4 hodiny. Pokud chcete opravdu silný vývar, nechte ho táhnout na nízkou teplotu i celý den nebo přes noc.
     
  1. Vývar slijte přes cedník a teprve pak dochucujte připravenou sladkou omáčkou shoyu a slanou omáčkou shiodare. Poměr vývaru, sladké i slané omáčky přizpůsobte vlastní chuti.
  1. Vepřovou plec očistěte, prokrojte na velký plátek a mírně naklepejte. Pak zatočte do rolády a zpevněte provázkem. Dejte do pekáčku, zalijte teplou omáčkou shoyu, aby maso bylo ponořené, a přikryjte ho alobalem. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 2 hodiny doměkka podle velikosti masa. Uvařenou plec nechte nejprve vychladnout a pak ji nakrájejte na tenčí plátky.
     
  1. Připravte nudle: všechny suroviny včetně pečené jedlé sody dejte do kuchyňského robotu a vypracujte v hladké tužší těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte chvilku odpočinout při pokojové teplotě. Těsto posypte moukou, rozválejte válečkem na tenčí plát a ve stroji na těstoviny vyrobte nudle. Nudle pak uvařte ve vroucí, osolené vodě a propláchněte studenou vodou, aby se neslepily.
     
  1. Před podáváním polévky nastříhejte řasu nori na širší proužky a jarní cibulku nasekejte na tenká kolečka. Do hluboké misky dejte uvařené nudle ramen, přidejte plátky vepřové plece, marinované vejce rozkrojené napůl, marinovaný zázvor, jarní cibulku, proužky řasy nori a černý sezam. Zalijte horkým vývarem ochuceným omáčkami shoyu a shiodare.

Hodnocení Gourmet Academy