Domů Recepty Lukášův steak

Lukášův steak

15. 8. 2024
Šéfkuchař Lukáš Čížek, který je duší vrchlabské restaurace Farma: Steak & Fish, to s masem umí. Tentokrát pro nás vykouzlil snadný steak se snad ještě snadnější přílohou a superrychlou vinnou omáčkou. Když si tohle jídlo připravíte doma, budou si vaši blízcí myslet, že se ocitli ve fine diningovém podniku. Takže s chutí do vaření.

Suroviny:

4 PORCE // PŘÍPRAVA 1 HODINA

 

Hovězí steak, brambory grenaille, hráškové pyré, sezonní zelenina a omáčka z červeného vína se smrži

 

OMÁČKA BORDELAISE

  • šalotka 3 ks
  • hovězí svíčková 600 g
  • olivový olej 1 lžíce
  • čerstvé bylinky 1 hrst
  • maldonská sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

HRÁŠKOVÉ PYRÉ

  • hrášek 100 g
  • šalotka 1 ks
  • česnek 1 stroužek
  • máslo 1 lžíce
  • bílé víno 1 lžíce
  • zeleninový vývar 2 lžičky
  • smetana ke šlehání 2 lžíce
  • sůl a pepř

BRAMBORY GRENAILLE

  • brambory 200 g
  • přepuštěné máslo 50 g
  • sůl a pepř

SEZONNÍ ZELENINA

  • divoká brokolice 50 g
  • mrkev 50 g
  • chřest 50 g
  • cherry rajčata 50 g
  • přepuštěné máslo 1 lžíce
  • sůl a pepř

VINNÁ OMÁČKA SE SMRŽI

  • šťáva ze steaků 50 g
  • koňak 1 lžíce
  • třtinový cukr 1 lžička
  • červené víno 3 lžíce
  • smrže 30 g
  • máslo 3 lžíce
  • sůl

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

  1. Hovězí svíčkovou vyndejte z lednice, aby získala pokojovou teplotu. Odblaňte ji a naporcujte na stejně vysoké steaky, asi 2–3centimetrové. Maso osolte a opepřete. Můžete přidat nasekané bylinky podle chuti, ale příliš to nepřehánějte, protože se při pečení spálí. Těsně před grilováním steaky potřete olejem. Pánev pomalu rozpalte, až se z ní začne kouřit. Steaky vložte na pánev a přitiskněte prstem, snižte teplotu a pečte 3 minuty z každé strany. Pánev stáhněte z ohně, na plochu steaku položte kostičku másla, přiklopte a nechte minutu odpočinout. Při podávání steak rozřízněte a posypte steakovou solí, nejlépe maldonskou.

 

  1. Brambory grenaille omyjte a uvařte ve slupce v osolené vodě. Do vody můžete přidat čerstvé bylinky. Brambory pak rozpulte a na rozpálené pánvi opečte dozlatova. Osolte například uzenou solí a opepřete.

 

  1. Připravte hráškové pyré: nasekejte nadrobno šalotku, orestujte ji na másle, přidejte nasekaný česnek, hrášek a chvíli opékejte, aby povolil. Osolte, opepřete, přilijte bílé víno, vývar, smetanu a vařte 3 minuty. Hrášek rozmixujte a dochuťte několika kapkami citronové šťávy.

 

  1. Sezonní zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky. Lehce osolenou vodu přiveďte k varu, vložte do ní zeleninu a vařte několik minut na skus. Zeleninu přeceďte a vložte do studené vody, aby si zachovala barvu. Před podáváním ji orestujte s cherry rajčaty na rozpuštěném másle, dochuťte solí a pepřem.

 

  1. Připravte omáčku: v rendlíku rozehřejte víno, koňak a chvilku povařte, aby alkohol ztratil štiplavost. Přidejte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Omáčka tak získá hezkou barvu a nebude kyselá. Přilijte šťávu ze steaků a očištěné a nakrájené smrže. Přiveďte omáčku k varu a vařte na mírném plameni, než objem zredukujete na polovinu. Pak přidejte máslo a zašlehejte do omáčky, aby zhoustla.

 

  1. Steak podávejte s hráškovým pyré, pečenými bramborami, sezonní zeleninou a vinnou omáčkou.
Tipy od šéfkuchaře:

Na steaky je nejlepší filet mignon, protože tak získáte víceméně stejné kusy.

Z masa odstraňte jen povrchové blanky, tuk uvnitř se totiž propeče a dodá steaku chuť.

Klíčový je kvalitní, ostrý nůž, se kterým maso rychleji a bezpečněji nakrájíte.

200g steak o tloušťce čtyři centimetry nejprve opečte na pánvi dvě minuty z každé strany i na bocích. Pak maso vložte na tři minuty do trouby rozpálené na 215–220 stupňů.

Když šťáva začne bublat a chce ven, pak je steak upečený na medium rare.

Maso nechte vždy v teple minutu odpočinout, abyste o cennou šťávu nepřišli.

 

Nabídku kurzů Lukáš Čížka najdete ZDE.

Hodnocení Gourmet Academy