Domů Recepty Plněné ravioly s fialovými bramborami

Plněné ravioly s fialovými bramborami

Možná si řeknete: Proč fialové brambory? Italský šéfkuchař Gianfranco Coizza má snadnou odpověď: Mají krásnou barvu, navíc jsou zdravé. Když je spojíte s ricottou a parmazánem, vykouzlíte efektní náplň. Jedlé květy v těstě pak výsledek posunou do vyloženě romantických poloh.

Suroviny:

RAVIOLY
  • hrubá semolinová mouka 450 g
  • vejce 5 ks
  • voda 50 ml
  • sůl 8 g
  • jedlé květy
  • máslo na opečení
  • lanýžový olej na zakápnutí
NÁPLŇ
  • fialové brambory 120 g
  • rozpuštěné máslo 30 g
  • smetana ke šlehání 30 g
  • ricotta 30 g
  • parmazán 30 g
  • sůl 5 g
  • pepř 5 g
OMÁČKA
  • celer 120 g
  • smetana ke šlehání 60 g
  • sůl a pepř
  • lanýžový olej 15 ml
  • máslo 30 g
PETRŽELOVÝ OLEJ
  • hladkolistá petržel 20 g
  • slunečnicový olej 150 ml
  • lanýžový olej 10 ml
MÁSLO S UZENOU PAPRIKOU
  • máslo 30 g
  • uzená paprika 5g

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

  • Nejprve připravte těsto: do mísy vsypte mouku, přidejte vejce, vodu, špetku soli a vypracujte pevné, pružné těsto. Pak ho zabalte do potravinářské fólie a nechte odležet alespoň 1 hodinu v lednici, aby se aktivoval lepek.
  • Mezitím připravte náplň: fialové brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Pak je oloupejte a propasírujte. Vmíchejte smetanu, najemno nastrouhaný parmazán, ricottu, rozpuštěné máslo, sůl a pepř. Směs přendejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou.
  • Připravte omáčku: celer nakrájejte na kostičky. V pánvi rozpalte polovinu másla a celer na něm opečte. Přidejte smetanu a na nízkém plameni vařte, dokud celer nezměkne. Osolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Pak přidejte lanýžový olej a omáčku ještě propasírujte.
  • Petrželku blanšírujte asi 30 vteřin ve vroucí vodě, pak ji prudce zchlaďte ve studené vodě s ledem, aby se zastavil zbytkový var a petržel si zachovala sytou zelenou barvu. Pak ji důkladně osušte a rozmixujte se slunečnicovým olejem dohladka, stačí 3–4 minuty. Přidejte lanýžový olej a směs propasírujte do vychlazené misky (pomůže zachovat barvu a aroma).
  • V rendlíku rozpalte zbylé máslo, přidejte uzenou papriku a nechte rozvonět. Pak hned rendlík stáhněte z plotny, aby se paprika nepřipálila a nezhořkla.
  • Vyndejte vychlazené těsto a vyválejte ho na dlouhé tenké plátky. Jde to i ručně, ale lepší práci odvede strojek na těstoviny. Jakmile mají požadovanou šířku, mezi 2 pláty vyskládejte jedlé květy, a ještě jednou projeďte strojkem nebo vyválejte, aby se květy zakomponovaly do těsta. Nakonec vytvořte ravioly – na jeden pruh těsta naneste sáčkem náplň (nezapomeňte nechat dostatečné rozestupy), kraje těsta kolem náplně potřete vodou, zakryjte dalším plátem těsta, jemně těsto kolem náplně utěsněte a vykrájejte vykrajovátkem na ravioly. Vařte je ve vroucí, osolené vodě, jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové. Sceďte je, krátce opečte na rozpuštěném másle, a nakonec zakápněte lanýžovým olejem. Podávejte s celerovým pyré, petrželovým olejem a s máslem ochuceným uzenou paprikou.

Tipy & triky kuchaře

  • Fialové brambory snižují krevní tlak a zabraňují tvorbě krevních sraženin, navíc mají antioxidační účinek. Čím je hlíza tmavější, tím je zdravější.
  • Těsto na ravioly by mělo být co nejtenčí, podle toho proto postupně snižujte šířku mezi válci.
  • Místo květů můžete do těsta použít i bylinky, například bazalku nebo lístečky oregana.

Gianfranco Coizza v Gourmet Academy

Pojďte se s Gianfrankem Coizzou a Gourmet Academy vydat na cestu po Itálii. Naučíte se pravou italskou pastu. Proniknete do tajů kuchyně jeho rodné Sardinie. Milovníci vína si osvojí například krevety na víně nebo vinnou omáčku se steakem. A italské aperitivo, složené z mnoha malých a rozličných jednohubek, se stane nedílnou součástí vaší letní party.

Hodnocení Gourmet Academy