Plněné ravioly s fialovými bramborami

Recept je určen pro:
- Začátečník
- Středně pokročilý
- Pokročilý
Postup
- Nejprve připravte těsto: do mísy vsypte mouku, přidejte vejce, vodu, špetku soli a vypracujte pevné, pružné těsto. Pak ho zabalte do potravinářské fólie a nechte odležet alespoň 1 hodinu v lednici, aby se aktivoval lepek.
- Mezitím připravte náplň: fialové brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Pak je oloupejte a propasírujte. Vmíchejte smetanu, najemno nastrouhaný parmazán, ricottu, rozpuštěné máslo, sůl a pepř. Směs přendejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou.
- Připravte omáčku: celer nakrájejte na kostičky. V pánvi rozpalte polovinu másla a celer na něm opečte. Přidejte smetanu a na nízkém plameni vařte, dokud celer nezměkne. Osolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Pak přidejte lanýžový olej a omáčku ještě propasírujte.
- Petrželku blanšírujte asi 30 vteřin ve vroucí vodě, pak ji prudce zchlaďte ve studené vodě s ledem, aby se zastavil zbytkový var a petržel si zachovala sytou zelenou barvu. Pak ji důkladně osušte a rozmixujte se slunečnicovým olejem dohladka, stačí 3–4 minuty. Přidejte lanýžový olej a směs propasírujte do vychlazené misky (pomůže zachovat barvu a aroma).
- V rendlíku rozpalte zbylé máslo, přidejte uzenou papriku a nechte rozvonět. Pak hned rendlík stáhněte z plotny, aby se paprika nepřipálila a nezhořkla.
- Vyndejte vychlazené těsto a vyválejte ho na dlouhé tenké plátky. Jde to i ručně, ale lepší práci odvede strojek na těstoviny. Jakmile mají požadovanou šířku, mezi 2 pláty vyskládejte jedlé květy, a ještě jednou projeďte strojkem nebo vyválejte, aby se květy zakomponovaly do těsta. Nakonec vytvořte ravioly – na jeden pruh těsta naneste sáčkem náplň (nezapomeňte nechat dostatečné rozestupy), kraje těsta kolem náplně potřete vodou, zakryjte dalším plátem těsta, jemně těsto kolem náplně utěsněte a vykrájejte vykrajovátkem na ravioly. Vařte je ve vroucí, osolené vodě, jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové. Sceďte je, krátce opečte na rozpuštěném másle, a nakonec zakápněte lanýžovým olejem. Podávejte s celerovým pyré, petrželovým olejem a s máslem ochuceným uzenou paprikou.
Tipy & triky kuchaře
- Fialové brambory snižují krevní tlak a zabraňují tvorbě krevních sraženin, navíc mají antioxidační účinek. Čím je hlíza tmavější, tím je zdravější.
- Těsto na ravioly by mělo být co nejtenčí, podle toho proto postupně snižujte šířku mezi válci.
- Místo květů můžete do těsta použít i bylinky, například bazalku nebo lístečky oregana.
Gianfranco Coizza v Gourmet Academy
Pojďte se s Gianfrankem Coizzou a Gourmet Academy vydat na cestu po Itálii. Naučíte se pravou italskou pastu. Proniknete do tajů kuchyně jeho rodné Sardinie. Milovníci vína si osvojí například krevety na víně nebo vinnou omáčku se steakem. A italské aperitivo, složené z mnoha malých a rozličných jednohubek, se stane nedílnou součástí vaší letní party.


