Kachní prso podle Lukáše Čížka

Recept je určen pro:
- Začátečník
- Středně pokročilý
- Pokročilý
Postup
Připravte květák a brambory: květák rozeberte na růžičky a blanšírujte je – na minutku vsypte do vroucí osolené vody a pak je zprudka zchlaďte v ledové vodě, aby se zastavil zbytkový var. Brambory oloupejte,
nakrájejte na kolečka a uvařte v osolené vodě s bylinkami a kurkumou. Před podáváním je spolu s květákem krátce opečte na přepuštěném másle dozlatova, podle chuti osolte a opepřete, případně posypte bylinkami.
Dýni rozpulte, vydlabejte a nakrájejte na kostičky. Šalotku nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte přepuštěné máslo, orestujte na něm šalotku dozlatova a přidejte dýni. Opečte ji, osolte, opepřete a podlijte bílým vínem. Nechte odpařit alkohol a přilijte vývar. Duste asi 15 minut doměkka. Přilijte smetanu a rozmixujte dohladka.
Kachní prsa očistěte a kůži nařízněte do mřížky – jen zlehka, neprořízněte až k masu. Osolte, opepřete, posypte kmínem a bylinkami. Na pánvi rozpalte přepuštěné máslo a prsa na něm opečte nejprve kůží dolů. Z každé strany by mělo stačit 5 minut. Pak pánev stáhněte z plotny, na každé prso dejte kousek másla, přiklopte a nechte minutku odpočinout. Prso podávejte nefiltrované na tenké plátky a posypané maldonskou solí.
Do rendlíku vlijte červené víno a svařte ho na polovinu objemu. Přilijte šťávu slitou z pánve, kde se pekla kachní prsa, přidejte povidla, cukr a dolaďte solí a pepřem. Krátce provařte, stáhněte z plotny a vmíchejte máslo.
Plátky kachny podávejte přelité omáčkou s bramborami a květákem. Pyré dejte do cukrářského sáčku a ozdobte jím talíř. Ihned podávejte.
Tipy a triky
- Maso před opékáním vyndejte z chladu, aby získalo pokojovou teplotu a zůstalo po přípravě šťavnaté.
- Při vaření nezapomeňte ochutnávat. Zejména pak přílohy a omáčku. Jídlo by nemělo být přesolené. Lepší i zdravější je přidat sůl během vaření než později při stolování. Před servírováním doporučuji nahřát talíře, aby maso chvíli odpočívalo.
VAŘTE S ŠÉFKUCHAŘEM Lukášem Čížkem
Naučíte se grilovat maso i ryby a k nim perfektní omáčky, třeba koňakovou nebo holandskou s estragonem. Objevíte tajemství dokonalého burgeru, křupavých burgerových bulek a domácích hranolků. S Lukášem se zbavíte strachu z lanýžů, naučíte se lanýžovou majonézu, krém s lanýžovými plátky a domácí pastu s lanýžem.


