Domů Recepty Kachní prso podle Lukáše Čížka

Kachní prso podle Lukáše Čížka

6. 3. 2025
Šéfkuchař Lukáš Čížek je mistr v perfektní úpravě masa. Tentokrát pro nás připravil šťavnatá kachní prsa s omáčkou z červeného vína a švestkových povidel. K nim naservíroval pečené a díky kurkumě zářivě žluté brambory, doplnil růžičkami květáku Romanesco a dýňovým pyré ochuceným vínem a muškátovým oříškem. Všechny tyhle ingredience máte obvykle doma, a tak na nic nečekejte a vařte!

Suroviny:

PŘÍPRAVA 50 MINUT PORCE 4–6

KACHNA
  • kachní prsa 1 kg
  • máslo 15 g
  • přepuštěné máslo 30 g
  • drcený kmín 1 lžička
  • mix bylinek 1 lžíce
  • sůl a pepř
  • maldonská sůl 5 g
PEČENÉ BRAMBORY
  • brambory 500 g
  • přepuštěné máslo 30 g
  • mletá kurkuma ½ lžičky
  • sůl a pepř
KVĚTÁK ROMANESCO
  • romanesco 150 g
  • přepuštěné máslo 15 g
  • mix bylinek 1 lžíce
  • sůl a pepř
DÝŇOVÉ PYRÉ
  • dýně Hokkaido 300 g
  • šalotka 80 g
  • bílé víno 100 ml
  • smetana ke šlehání 100 ml
  • zeleninový vývar 100 ml
  • muškátový oříšek špetka
  • sůl a bílý pepř
OMÁČKA
  • červené víno 200 ml
  • švestková povidla 50 g
  • máslo 50 g
  • třtinový cukr 1 lžička
  • sůl a pepř
  • šťáva z kachních prsou

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

Připravte květák a brambory: květák rozeberte na růžičky a blanšírujte je – na minutku vsypte do vroucí osolené vody a pak je zprudka zchlaďte v ledové vodě, aby se zastavil zbytkový var. Brambory oloupejte,

nakrájejte na kolečka a uvařte v osolené vodě s bylinkami a kurkumou. Před podáváním je spolu s květákem krátce opečte na přepuštěném másle dozlatova, podle chuti osolte a opepřete, případně posypte bylinkami.

Dýni rozpulte, vydlabejte a nakrájejte na kostičky. Šalotku nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte přepuštěné máslo, orestujte na něm šalotku dozlatova a přidejte dýni. Opečte ji, osolte, opepřete a podlijte bílým vínem. Nechte odpařit alkohol a přilijte vývar. Duste asi 15 minut doměkka. Přilijte smetanu a rozmixujte dohladka.

Kachní prsa očistěte a kůži nařízněte do mřížky – jen zlehka, neprořízněte až k masu. Osolte, opepřete, posypte kmínem a bylinkami. Na pánvi rozpalte přepuštěné máslo a prsa na něm opečte nejprve kůží dolů. Z každé strany by mělo stačit 5 minut. Pak pánev stáhněte z plotny, na každé prso dejte kousek másla, přiklopte a nechte minutku odpočinout. Prso podávejte nefiltrované na tenké plátky a posypané maldonskou solí.

Do rendlíku vlijte červené víno a svařte ho na polovinu objemu. Přilijte šťávu slitou z pánve, kde se pekla kachní prsa, přidejte povidla, cukr a dolaďte solí a pepřem. Krátce provařte, stáhněte z plotny a vmíchejte máslo.

Plátky kachny podávejte přelité omáčkou s bramborami a květákem. Pyré dejte do cukrářského sáčku a ozdobte jím talíř. Ihned podávejte.

Tipy a triky

  • Maso před opékáním vyndejte z chladu, aby získalo pokojovou teplotu a zůstalo po přípravě šťavnaté.
  • Při vaření nezapomeňte ochutnávat. Zejména pak přílohy a omáčku. Jídlo by nemělo být přesolené. Lepší i zdravější je přidat sůl během vaření než později při stolování. Před servírováním doporučuji nahřát talíře, aby maso chvíli odpočívalo.

VAŘTE S ŠÉFKUCHAŘEM Lukášem Čížkem

Naučíte se grilovat maso i ryby a k nim perfektní omáčky, třeba koňakovou nebo holandskou s estragonem. Objevíte tajemství dokonalého burgeru, křupavých burgerových bulek a domácích hranolků. S Lukášem se zbavíte strachu z lanýžů, naučíte se lanýžovou majonézu, krém s lanýžovými plátky a domácí pastu s lanýžem.

Hodnocení Gourmet Academy