Domů Recepty Hovězí Massaman curry s Ondřejem Hutnikem

Hovězí Massaman curry s Ondřejem Hutnikem

28. 3. 2025
Vydejte se na chuťovou cestu do Thajska s naším receptem na Hovězí Massaman curry, který pro vás připravil Ondřej Hutník. Toto kari patří mezi nejvoňavější a nejjemnější thajské pokrmy, v němž se snoubí vůně badyánu, skořice, koriandru a citronové trávy s jemnou sladkostí kokosového mléka. Maso se pomalu dusí v bohaté domácí curry pastě, kterou si připravíte od základu – bez kompromisů. V receptu nechybí ani kampotský pepř, opečené batáty, jasmínová rýže a čerstvý koriandr. Výsledek? Dokonalé spojení exotických chutí a vůní, které vás přenese rovnou do srdce jihovýchodní Asie.

Suroviny:

Massaman curry pasta:
  • koriandrová semínka 10 g
  • hřebíček 10 ks
  • badyán 5 ks
  • skořice mletá 20 g
  • chilli feferonka červená 10 ks
  • citronová tráva 5 stonků
  • šalotka 300 g
  • listy kafírové limetky 10 ks
  • galangal 100 g
  • arašídy drcené(nesolené) 100 g
  • rybí omáčka 100 ml
  • kampotský pepř černý celý 20 g
  • rostlinný olej
Další suroviny do curry:
  • hovězí loupaná plec 1 kg
  • kokosové mléko 2 l
  • tamarindové pyré 50 ml
  • třtinový cukr 50 g
  • badyán celý 5 ks
  • hřebíček celý 10 ks
  • listy kafírové limetky 10 ks
  • skořice celá 4 ks
  • rybí omáčka
Příloha a ozdoba:
  • Batáty 150 g
  • arašídy celé opečené 30 g
  • kokosové plátky 20 g
  • koriandr čerstvý 20 g
  • chilli feferonka červená 1 ks
  • jasmínová rýže 400 g
  • smažená cibulka 20 g

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

Nejdříve si připravte Massaman curry pastu. Nakrájejte si šalotku, galangal, citronovou trávu, kafírové listy a chilli feferonky na jemno. Pak tuto zeleninu orestujte na rostlinném oleji. Potom přidejte koření (badyán celý, hřebíček celý, koriandrové semínko, skořice mletá, kampotský pepř černý celý), drcené arašídy a ještě krátce orestujte. Zalijte rybí omáčkou a krátce poduste. Směj dejte do mixéru a mixujte na pastu, pokud by se suroviny nechtěli spojit podlijte trochou vody. Vzniklou pastu pak ještě přepasírujte, aby byla hladká.

Hovězí loupanou plec očistěte a nakrájejte na kostky. Orestujte zprudka na pánvi na rostlinném oleji, přidejte třtinový cukr a nechte zkaramelizovat. Pak přidejte hladkou Massaman curry pastu a znovu restujte. Zalijte kokosovým mlékem a tamarindovým pyré a nechte přivést k varu. Přidejte celé koření (skořici, badyán, hřebíček, kafírové listy), vložte do trouby a nechte přiklopené dusit na 150 °C cca 3 hodiny.

Jasminovou rýži nejlépe uvaříte v rýžovaru v poměru 1:1 s vodou. Přidejte velkou lžíci rostlinného oleje, ale rýži nesolte. Nebo v troube při poměru 1:1,25 s vodou + lžíce oleje na 160°C po dobu 35 minut. Další tip je v páře 1:1,2 rýže s vodou na 100 °C 25 minut.

Batáty oloupejte a nakrájejte na menší kostky, krátce zblanšírujte ve vroucí osolené vodě a před servírováním opečte flambovací pistolí stejně jako kokosové plátky.

Otrhejte si lístky koriandru, opečte celé arašídy na sucho na pánvi a nakrájejte chilli feferonku na tenké proužky a bez semínek.

Po 3 hodinách, kdy je hovězí měkké vyndejte Massaman curry z trouby. Servírujte s uvařenou jasmínovou rýží a posypte opečenými arašídy, batáty, kokosovými plátky a ozdobte chilli a koriandrem.

DOBROU CHUŤ!

Hodnocení Gourmet Academy