Hovězí Massaman curry s Ondřejem Hutnikem

Recept je určen pro:
- Začátečník
- Středně pokročilý
- Pokročilý
Postup
Nejdříve si připravte Massaman curry pastu. Nakrájejte si šalotku, galangal, citronovou trávu, kafírové listy a chilli feferonky na jemno. Pak tuto zeleninu orestujte na rostlinném oleji. Potom přidejte koření (badyán celý, hřebíček celý, koriandrové semínko, skořice mletá, kampotský pepř černý celý), drcené arašídy a ještě krátce orestujte. Zalijte rybí omáčkou a krátce poduste. Směj dejte do mixéru a mixujte na pastu, pokud by se suroviny nechtěli spojit podlijte trochou vody. Vzniklou pastu pak ještě přepasírujte, aby byla hladká.
Hovězí loupanou plec očistěte a nakrájejte na kostky. Orestujte zprudka na pánvi na rostlinném oleji, přidejte třtinový cukr a nechte zkaramelizovat. Pak přidejte hladkou Massaman curry pastu a znovu restujte. Zalijte kokosovým mlékem a tamarindovým pyré a nechte přivést k varu. Přidejte celé koření (skořici, badyán, hřebíček, kafírové listy), vložte do trouby a nechte přiklopené dusit na 150 °C cca 3 hodiny.
Jasminovou rýži nejlépe uvaříte v rýžovaru v poměru 1:1 s vodou. Přidejte velkou lžíci rostlinného oleje, ale rýži nesolte. Nebo v troube při poměru 1:1,25 s vodou + lžíce oleje na 160°C po dobu 35 minut. Další tip je v páře 1:1,2 rýže s vodou na 100 °C 25 minut.
Batáty oloupejte a nakrájejte na menší kostky, krátce zblanšírujte ve vroucí osolené vodě a před servírováním opečte flambovací pistolí stejně jako kokosové plátky.
Otrhejte si lístky koriandru, opečte celé arašídy na sucho na pánvi a nakrájejte chilli feferonku na tenké proužky a bez semínek.
Po 3 hodinách, kdy je hovězí měkké vyndejte Massaman curry z trouby. Servírujte s uvařenou jasmínovou rýží a posypte opečenými arašídy, batáty, kokosovými plátky a ozdobte chilli a koriandrem.
DOBROU CHUŤ!