Minestrone s gremolatou
Recept je určen pro:
- Začátečník
- Středně pokročilý
- Pokročilý
Postup
Pokud používáte sušené fazole, dobře je propláchněte, zalijte velkým množstvím studené vody a nechte přes noc namočit. Další den je přeceďte, dejte do hrnce a zalijte čerstvou vodou. Přiveďte k varu, pak přeceďte a opět zalijte studenou vodou. Znovu přiveďte k varu a duste 15 minut, znovu přeceďte a fazole dejte stranou. Máte-li po ruce konzervované fazole, pouze je přeceďte a dobře propláchněte.
Zeleninu a česnek nakrájejte na plátky do mixovací mísy pomocí plátkovacího bubnu na krouhači/kráječi na rychlost 4. Ve velkém kastrolu zahřejte olivový olej, přidejte zeleninu a opékejte asi 5 minut. Najemno nasekejte rozmarýn, pak přidejte polovinu rozmarýnu do kastrolu a restujte ještě 1 minutu. Nakonec přidejte sekaná rajčata a rajčatové pyré, zalijte vodou a přiveďte k varu. Duste 20 minut, anebo dokud nebude zelenina měkká, ale pevná, takzvaně na skus (al dente).
Špagety rozlámejte na malé kousky a přidejte je do hrnce s fazolemi. Vařte 5‒10 minut, dokud nebudou těstoviny uvařené na skus. Přimíchejte zbývající rozmarýn a odstavte ze sporáku. Podle potřeby dochuťte a nechte několik minut odstát.
Mezitím si připravte gremolatu. Najemno nasekejte česnek a petržel, pak přimíchejte citrónovou kůru. Naběračkou dejte polévku do misek a nakonec posypte gremolatou. Podávejte s nastrouhaným parmezánem.