Domů Recepty Minestrone s gremolatou

Minestrone s gremolatou

19. 7. 2016
Když se podává s křupavým chlebem, je italská polévka minestrone sama o sobě dost sytým jídlem. Ta naše je zvláštní mimo jiné použitím hnědých fazolí Borlotti. Mají svou zvláštní chuť. Ale pokud jim nefandíte, vezměte například bílé Canellini. Nic tím nezkazíte.

Suroviny:

Počet porcí: 4-6

Příprava: 20 minut + přes noc namáčení, pokud používáte sušené fazole

Vaření: 40 minut

Na polévku:

  • 400 g konzervovaných fazolí Borlotti (nebo 200 g sušených fazolí Borlotti)
  • 2 mrkve
  • 1 malý pórek
  • 2 malé cukety
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 snítky rozmarýnu
  • 400 g konzervovaných sekaných rajčat
  • 4 lžíce rajčatového pyré, nejlépe ze sušených rajčat
  • 1,5 l vody
  • 100 g špaget
  • čerstvě nastrouhaný parmezán
  • k podávání sůl a čerstvě mletý černý pepř

Na gremolatu:

  • 2 stroužky česneku
  • ½ svazku petrželové natě
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

Pokud používáte sušené fazole, dobře je propláchněte, zalijte velkým množstvím studené vody a nechte přes noc namočit. Další den je přeceďte, dejte do hrnce a zalijte čerstvou vodou. Přiveďte k varu, pak přeceďte a opět zalijte studenou vodou. Znovu přiveďte k varu a duste 15 minut, znovu přeceďte a fazole dejte stranou. Máte-li po ruce konzervované fazole, pouze je přeceďte a dobře propláchněte.

Zeleninu a česnek nakrájejte na plátky do mixovací mísy pomocí plátkovacího bubnu na krouhači/kráječi na rychlost 4. Ve velkém kastrolu zahřejte olivový olej, přidejte zeleninu a opékejte asi 5 minut. Najemno nasekejte rozmarýn, pak přidejte polovinu rozmarýnu do kastrolu a restujte ještě 1 minutu. Nakonec přidejte sekaná rajčata a rajčatové pyré, zalijte vodou a přiveďte k varu. Duste 20 minut, anebo dokud nebude zelenina měkká, ale pevná, takzvaně na skus (al dente).
Špagety rozlámejte na malé kousky a přidejte je do hrnce s fazolemi. Vařte 5‒10 minut, dokud nebudou těstoviny uvařené na skus. Přimíchejte zbývající rozmarýn a odstavte ze sporáku. Podle potřeby dochuťte a nechte několik minut odstát. 
Mezitím si připravte gremolatu. Najemno nasekejte česnek a petržel, pak přimíchejte citrónovou kůru. Naběračkou dejte polévku do misek a nakonec posypte gremolatou. Podávejte s nastrouhaným parmezánem.
 

Hodnocení Gourmet Academy