Domů Recepty Gazpacho podle Lukáše Čížka

Gazpacho podle Lukáše Čížka

4. 8. 2023
Tato klasická studená polévka je nejlepší, když se připravuje ze zralé letní zeleniny. Na ozdobu můžete přidat cokoliv chcete: nasekané okurky, olivy, kapary... Tento recept najdete i na kurzu kuchaře roku Lukáše Čížka.

Suroviny:

  • 2 plátky bílého toustového chleba
  • 0,5kg rajčat
  • 0,3kg rajčatové pyré
  • 1ks limetka
  • 1 okurka
  • 1 červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • ½ chilli papričky
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • Sůl, bílý pepř
  • 3 snítky čerstvých bylinek

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

Plátky chleba namočíme do vody. Rajčata na špičce nakrojíme do křížku, vhodíme asi na 30 vteřin do vroucí vody, pak je dáme pod studenou vodu a oloupeme. Zbavíme je tuhých kousků kolem stopky a semínek, čistou stěnovou dužinu dáme do mixéru.

Okurku oškrábeme, rozkrojíme podélně napůl, lžící vyndáme semínka. Nakrájíme ji na kousky a vložíme stejně jako očištěnou paprika, cibuli a česnek k rajčatům. Do mixéru následně přidáme I vymačkaný rozmočený chleba a podle chutě také bylinky a kousek chilli papričky.

Vše za postupného přidávání olivového oleje rozmixujeme dohladka a dochutíme trochou soli, pepře a limetkové šťávy.

TIP: Nabídku kurzů Lukáš Čížka najdete ZDE.