Tzatziky s okurkovou granitou
Postup
Okurky nastrouhejte do mixovací mísy pomocí středního krouhacího bubnu na krouhači/kráječi na rychlost 4. Přidejte sůl a oregano a nechejte 10 minut odstát. Pak okurky slijte, dejte je na síto a jemně z nich vytlačte zbývající šťávu.
Okurky vraťte do mixovací mísy a pomocí plochého šlehače na rychlost 2 přimíchejte jogurt. Přidejte česnek, ocet, olivový olej a mátu. Dobře zamíchejte a dolaďte podle své chuti. Nechte 10 minut chladit, pak podávejte.
Pokud chcete zkusit okurkovou granitu, tzatziki si v lednici počká déle. Anebo si ji připravte s předstihem. Jak? Dejte cukr do hrnce s vodou. Pomalu jej přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte mát a 2‒3 minuty nechte vařit na mírném ohni. Okurky oloupejte a odstraňte z nich semínka, pak je zpracujte v mixéru na rychlost „Zkapalnit“. Přepasírujte do mrazuvzdorné nádoby a přimíchejte mátový sirup, citrónovou šťávu i sůl. Nejprve dejte vychladit, potom mrazit na 2 hodiny, dokud granita okolo krajů neztuhne.
Ledové krystaly rozbijte vidličkou a rozmíchejte je do celé granity. Vraťte ji na 30 minut do mrazničky a znovu zamíchejte vidličkou. Opakujte mražení a promíchávání, dokud granita nebude nakypřená a pak vyškrabejte na tzaziki. Podávejte s opečenými kousky pita chleba.