Scones z citronové trávy a podmáslí
Recept je určen pro:
- Začátečník
- Středně pokročilý
- Pokročilý
Postup
Troubu nechte předehřívat na 220 °C. Pak lehce vymažte pečicí plech (nebo použijte pečicí papír). Do mixovací mísy prosejte samokypřicí mouku, prášek do pečiva a sůl. Z citrónové trávy oddělte tvrdé vnější listy a zbytek nasekejte najemno. Rozemelte ji s cukrem v mlýnku na kávu. Přidejte do mísy spolu s máslem a míchejte pomocí plochého šlehače na rychlost 2, dokud směs nebude vypadat jako strouhanka. Pokračujte v míchání na rychlost 2, postupně přidávejte vejce a tolik podmáslí, aby se těsto spojilo a začalo se odlepovat od stěn mísy.
Vyklopte těsto na lehce pomoučený vál a krátce hněťte, pak vyválejte na tloušťku 2 cm a vykrajujte z něj kolečka pomocí vykrajovátka se zoubkovaným okrajem o průměru 6 cm namočeného v mouce. Scones dejte na plech a potřete trochou podmáslí. Zbytek těsta opět spojte, vyválejte i vykrájejte jako předtím (dokud nespotřebujete veškeré těsto).
Scones pečte 10‒12 minut (anebo dokud dobře nevyběhnou a nezezlátnou). Podávejte je teplé nebo při pokojové teplotě s mascarpone, případně hustou smetanou, a džemem.
TIP GOURMET ACADEMY: Pokud nemáte samokypřicí mouku, nevadí. I když i u nás se dá sehnat, je to spíše zahraniční specialita. Ale my si ji vlastně v Čechách vyrábíme pokaždé, když pečeme, úplně automaticky. Je to jen mouka smíchaná s kypřicím práškem v poměru 110 g hladké mouky + 1 lžička (3 g) prášku do pečiva + necelé 1/2 lžičky (1 g) soli. V tomto případě tedy dáte ještě dvě lžičky kypřicího prášku a jednu menší lžičku soli, předem prosejete i s tou ¼ lžičkou kypřicího prášku z receptu, aby se vše dobře promíchalo, a mělo by to být v pořádku. Setkat se můžete i s přípravou samokypřicí mouky bez soli. Poměr pečicího prášku a mouky je ale plus minus stejný. Zvlášť Američané ji používají rádi a navrch k ní přidávají ještě sodu na pečení. Z jednoduchého důvodu: mají rádi hodně nadýchaná těsta, což se u scones hodí!