Domů Recepty Scones z citronové trávy a podmáslí

Scones z citronové trávy a podmáslí

19. 7. 2016
V Anglii je pečou všichni – od Marthy Stewart po Jamieho Olivera. A pečou je proto, že tyhle nadýchané „bochánky“ patří k dezertům, jež se perfektně hodí k čaji o páté. Možná ho nepijete, ale pro vaše návštěvy budou scones i tak důkazem toho, že to s pečením umíte. Zvlášť když k nim při podávání přidáte mascarpone nebo hodně hustou smetanu a džem!

Suroviny:

  • Vyrobíte: 8‒10 ks
  • Příprava: 10 minut
  • Pečení: 12 minut

Na scones:

  • 225 g samokypřicí mouky
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 stonky citrónové trávy
  • 50 g krupicového cukru
  • 75 g změklého másla
  • 1 velké vejce
  • 2‒3 lžíce podmáslí

Na ozdobení:

  • mascarpone (nebo hustá smetana)
  • broskvový nebo meruňkový džem

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

Troubu nechte předehřívat na 220 °C. Pak lehce vymažte pečicí plech (nebo použijte pečicí papír). Do mixovací mísy prosejte samokypřicí mouku, prášek do pečiva a sůl. Z citrónové trávy oddělte tvrdé vnější listy a zbytek nasekejte najemno. Rozemelte ji s cukrem v mlýnku na kávu. Přidejte do mísy spolu s máslem a míchejte pomocí plochého šlehače na rychlost 2, dokud směs nebude vypadat jako strouhanka. Pokračujte v míchání na rychlost 2, postupně přidávejte vejce a tolik podmáslí, aby se těsto spojilo a začalo se odlepovat od stěn mísy.

Vyklopte těsto na lehce pomoučený vál a krátce hněťte, pak vyválejte na tloušťku 2 cm a vykrajujte z něj kolečka pomocí vykrajovátka se zoubkovaným okrajem o průměru 6 cm namočeného v mouce. Scones dejte na plech a potřete trochou podmáslí. Zbytek těsta opět spojte, vyválejte i vykrájejte jako předtím (dokud nespotřebujete veškeré těsto).

Scones pečte 10‒12 minut (anebo dokud dobře nevyběhnou a nezezlátnou). Podávejte je teplé nebo při pokojové teplotě s mascarpone, případně hustou smetanou, a džemem.
 

TIP GOURMET ACADEMY: Pokud nemáte samokypřicí mouku, nevadí. I když i u nás se dá sehnat, je to spíše zahraniční specialita. Ale my si ji vlastně v Čechách vyrábíme pokaždé, když pečeme, úplně automaticky. Je to jen mouka smíchaná s kypřicím práškem v poměru 110 g hladké mouky + 1 lžička (3 g) prášku do pečiva + necelé 1/2 lžičky (1 g) soli. V tomto případě tedy dáte ještě dvě lžičky kypřicího prášku a jednu menší lžičku soli, předem prosejete i s tou ¼ lžičkou kypřicího prášku z receptu, aby se vše dobře promíchalo, a mělo by to být v pořádku. Setkat se můžete i s přípravou samokypřicí mouky bez soli. Poměr pečicího prášku a mouky je ale plus minus stejný. Zvlášť Američané ji používají rádi a navrch k ní přidávají ještě sodu na pečení. Z jednoduchého důvodu: mají rádi hodně nadýchaná těsta, což se u scones hodí!

Hodnocení Gourmet Academy