Domácí chléb bez hnětení
Recept je určen pro:
- Začátečník
- Středně pokročilý
- Pokročilý
Postup
Ve velké míse smíchejte vodu, droždí a cukr. Vyčkejte pár minut, dokud nebude droždí viditelně aktivní. Poté přidejte ocet a olej. Začněte přisypávat hrnek po hrnku hladkou mouku. Přitom směs neustále promíchávejte. Přidejte celozrnnou mouku a sůl a opět řádně promíchejte. Vzniklé těsto má řidší konzistenci. Na promíchávání můžete použít robota s plochým šlehačem. V tom případě je ale třeba kvásek udělat ve vedlejší plastové míse. Do těsta přidejte oříšky nebo semínka dle chuti. Dobrou volbou jsou i chia semínka. Tady pozor, protože hodně sají vodu, musíte dát o to méně mouky. Těsto nechte přikryté utěrkou kynout 30 – 40 minut. Předehřejte troubu na 185 °C. Těsto rozdělte do dvou forem na biskupský chléb. Na povrchu můžete udělat zářezy, anebo ho posypat semínky či bylinkami. Pečte zhruba 50 minut dokud není chléb zlatohnědý na povrchu a při poklepání zní dutě.
Tip Gourmet Academy: Chléb můžete ochutit jakýmkoliv způsobem. Nezapomínejte ovšem, že existují přísady, které do sebe sají vodu. O to je pak nutné snížit dávku celozrnné mouky. Výborný je chléb se sušenými rajčaty nebo olivami.