Boloňská omáčka
Recept je určen pro:
- Začátečník
- Středně pokročilý
- Pokročilý
Postup
Do hrnce vlijte olivový olej a zapněte sporák. Jakmile je olej rozpálený, přidejte nakrájenou pancettu, nechte mírně osmahnout, přidejte cibuli, mrkev, celer a za neustálého míchání restujte, dokud zelenina nezezlátne, cca 10 minut. Poté přidejte maso a zvolna opékejte. Přitom se snažte maso důkladně rozmělnit, aby vám v omáčce nevznikly masové hrudky. Teď je také chvíle, kdy můžete přidat salsicciu a játra. Osolte, opepřete. Když je maso orestované, přidejte rajský protlak, asi dvě minuty míchejte. Přilijte mléko a nechte vařit. Až se odvaří, přidejte muškátový oříšek a rajčata z konzervy i s nálevem. Plody buď nakrájejte, anebo je rozmačkejte vidličkou. Nechte na mírném ohni vařit cca 5 minut. Přilijte víno a dál vařte. Míchejte! Jakmile se alkohol odpaří, přilijte asi polovinu vývaru, zakryjte pokličkou a za občasného míchání vařte asi 1 – 1,5 h. Dle potřeby můžete podlévat zbývajícím vývarem. Ale pozor! Ve výsledku by omáčka měla být hustá, maso by v ní nemělo plavat.
Na závěr:
Dle návodu uvařte těstoviny tagliatelle, promíchejte s ragú a podávejte s čerstvě nastrouhaným parmazánem.