Domů Recepty Základ omáček: Bešamel

Základ omáček: Bešamel

1. 6. 2023
Bešamelová omáčka, či zkráceně bešamel nebo také béchamel je tradiční světlá omáčka, která tvoří základ mnoha dalších omáčkových variací. Ačkoli bešamel představuje jeden z pilířů francouzské kuchyně, není bez zajímavosti, že se stejná bílá omáčka údajně používala dokonce o století dřív v Itálii. Název béchamel se poprvé objevil v proslulé francouzské kuchařce Le Cuisinier  François, kterou v roce 1651 vytvořil  François Pierre La Varenne, jeden z nejvlivnějších kuchařů tehdejší moderní francouzské kuchyně. Stalo se tak na počest markýze Louise dé Béchameil, finančníka, mecenáše umění a také velkého gurmána. Recept na bešamel, jaký se připravuje dnes, byl publikován v roce 1914 v publikaci Le Répertoire de la Cuisine autora Louise Saulniera, který byl mimo jiné žákem slavného francouzského kuchaře a restauratéra Auguste Escoffiera. Bešamel najdete například v italském těstovinovém pokrmu lasagne, v řecké musace a v některých francouzských krémových polévkách. Jak sami uvidíte, jeho příprava je velmi jednoduchá.

Suroviny:

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • ½ l mléka
  • pepř, sůl, muškátový oříšek

 

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

Mléko vlijte do hrnce a zahřívejte přibližně 4 – 6 minut. Pozor, nemělo by se vařit. Poté je odstavte, aby vychladlo a mezitím si připravte jíšku. V dalším hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a míchejte, dokud jíška mírně nezezlátne. Pak začněte přidávat mléko a míchejte do zhoustnutí. Omáčku nechte za stálého míchání alespoň 10 min. provařit. Nakonec osolte, opepřete a přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku.

Hodnocení Gourmet Academy