Domů Recepty Pražské koláčky s malinami

Pražské koláčky s malinami

Tyhle koláčky jsou speciální díky tomu, že se zadělávají z majolky, tedy vyšlehaného oleje a žloutku. Získají tak nadýchanější strukturu. Rum v těstě i krému pak zvýrazní aroma bochánků, které v Saint-Tropez proslavil polský cukrář Micka.

Suroviny:

TĚSTO:

  • hladká mouka 150 g
  • + 1 lžička
  • polohrubá mouka 150 g
  • cukr krupice 2 lžíce
  • + 1 lžička
  • vlažné mléko 70 ml
  • čerstvé droždí 30 g
  • 1 vejce + na potření
  • majonéza 100 g
  • rum 40 ml
  • kůra z 1 citronu
  • sůl špetka

KRÉM:

  • plnotučné mléko
  • 225 ml
  • rum 30 ml
  • cukr krupice 60 g
  • kukuřičný škrob 30 g
  • žloutek 2 ks
  • změklé máslo 90 g

DROBENKA:

  • polohrubá mouka 50 g
  • cukr krupice 30 g
  • máslo 30 g
  • marcipán 30 g
  • mletá skořice ½ lžičky

NA DOKONČENÍ:

  • čerstvé maliny
  • rybízová marmeláda

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

  1. Připravte kvásek: do misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, lžičku mouky a zalijte vlažným mlékem. Promíchejte a nechte kvásek vzejít, trvá to 20–30 minut. Mezitím v misce promíchejte vejce, majonézu, rum, sůl a citronovou kůru. Do velké mísy prosejte obě mouky, přidejte kvásek a majonézovou směs. Vypracujte hladké, nelepivé těsto a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.
  2. Připravte drobenku: všechny suroviny vsypte do misky a ručně prohněťte, abyste získali charakteristickou drobivou směs. Pak se vrhněte na krém: do rendlíku dejte mléko, rum, cukr, žloutky, škrob a 20 g másla, zahřívejte a za stálého míchání nechte zhoustnout do hustého krému. Nechte chvilku zchladnout a pak metličkou zašlehejte zbylé máslo. Nechte při pokojové teplotě zcela vychladnout.
  3. Z vykynutého těsta tvořte kuličky, každá by měla vážit asi 30 g. Vyskládejte je na plech, potřete rozšlehaným vejcem, posypte drobenkou a pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 15–17 minut dozlatova. Hotové koláčky podélně rozřízněte a spodní část potřete marmeládou. Krém dejte do cukrářského sáčku, koláčky jím ozdobte, přidejte maliny, přiklopte.
  1. Hotové těsto musí být hladké a nelepivé. Pokud takové není, pak pokračujte v hnětení a rozhodně nepřidávejte mouku. Zakryté ho nechte v teple kynout asi 1 hodinu.
  2. Z vykynutého těsta oddělte zhruba 30 gramové kousky, z nichž vytvarujte bochánky. Já si pro výsledný efekt řady stejných bochánků každý kousek vážím na váze.
  3. Bochánky potřete rozšlehaným vejcem a bohatě posypte drobenkou, kterou připravte ještě před pečením. Tahle drobenka je speciální tím, že jsem do ní přidala marcipán.
  4. Upečené bochánky nechte trochu vychladnout, poté každý kousek rozřízněte pilkovým nožem (jiný by je potrhal). Rozpůlené bochánky nechte odpočinout na mřížce.
  5. Na spodní část každého bochánku namažte nejdřív marmeládu, zdobicím sáčkem pak naneste krém, přidejte ovoce a vše přiklopte vrchní

Hodnocení Gourmet Academy