Pražské koláčky s malinami
Recept je určen pro:
- Začátečník
- Středně pokročilý
- Pokročilý
Postup
- Připravte kvásek: do misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, lžičku mouky a zalijte vlažným mlékem. Promíchejte a nechte kvásek vzejít, trvá to 20–30 minut. Mezitím v misce promíchejte vejce, majonézu, rum, sůl a citronovou kůru. Do velké mísy prosejte obě mouky, přidejte kvásek a majonézovou směs. Vypracujte hladké, nelepivé těsto a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.
- Připravte drobenku: všechny suroviny vsypte do misky a ručně prohněťte, abyste získali charakteristickou drobivou směs. Pak se vrhněte na krém: do rendlíku dejte mléko, rum, cukr, žloutky, škrob a 20 g másla, zahřívejte a za stálého míchání nechte zhoustnout do hustého krému. Nechte chvilku zchladnout a pak metličkou zašlehejte zbylé máslo. Nechte při pokojové teplotě zcela vychladnout.
- Z vykynutého těsta tvořte kuličky, každá by měla vážit asi 30 g. Vyskládejte je na plech, potřete rozšlehaným vejcem, posypte drobenkou a pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 15–17 minut dozlatova. Hotové koláčky podélně rozřízněte a spodní část potřete marmeládou. Krém dejte do cukrářského sáčku, koláčky jím ozdobte, přidejte maliny, přiklopte.
- Hotové těsto musí být hladké a nelepivé. Pokud takové není, pak pokračujte v hnětení a rozhodně nepřidávejte mouku. Zakryté ho nechte v teple kynout asi 1 hodinu.
- Z vykynutého těsta oddělte zhruba 30 gramové kousky, z nichž vytvarujte bochánky. Já si pro výsledný efekt řady stejných bochánků každý kousek vážím na váze.
- Bochánky potřete rozšlehaným vejcem a bohatě posypte drobenkou, kterou připravte ještě před pečením. Tahle drobenka je speciální tím, že jsem do ní přidala marcipán.
- Upečené bochánky nechte trochu vychladnout, poté každý kousek rozřízněte pilkovým nožem (jiný by je potrhal). Rozpůlené bochánky nechte odpočinout na mřížce.
- Na spodní část každého bochánku namažte nejdřív marmeládu, zdobicím sáčkem pak naneste krém, přidejte ovoce a vše přiklopte vrchní