Duhové rolky Dana Řehůřka
Postup
Ocet na sushi (SUSHI SU) a Rýže na sushi
1. Připravte ocet na sushi: ocet, cukr a sůl smíchejte v hrnci. Vše pomalu zahřejte (nesmí projít varem) a rozmíchejte. Přidejte řasu kombu a nechte vychladnout.
2. Připravte rýži: v 720 ml studené vody namočte řasu kombu a nechte ji louhovat. Rýži vložte do síta a namočte do studené vody. Důkladně ji promíchávejte prsty. Pak vodu slijte a nalijte čerstvou. Tento postup opakujte šestkrát až sedmkrát, abyste odstranili co nejvíc škrobu. Nechte rýži 10 minut namočenou, poté ji přeceďte v sítu a dejte 10 minut osušit bez přikrytí. Pak ji přendejte do silnostěnného hrnce a zalijte vodou, ve které se máčela řasa. Obsah hrnce přiveďte k varu, po 10 minutách plamen stáhněte a vařte dalších 10 minut. Nakonec hrnec stáhněte z plotny a nechte pod pokličkou 10 minut stát. Uvařenou rýži přendejte do mísy a ještě horkou ji jemně smíchejte s octem.
Temaki sushi (4 rolky)
Suroviny:
- hotová rýže na sushi 160 g
- řasa nori 2 ks
- losos 80 g
- krevety 4 ks
- okurka 1⁄2 ks
- avokádo 1 ks
- salát Lollo rosso nebo Little gem 4 listy
- japonská majonéza 20 g
- kaviár Tobiko nebo sezamová semínka na posypání
Plátky řasy nori položené na sobě podélně rozřízněte, abyste získali 4 obdélníky. Na levou polovinu hrubé strany řasy rozprostřete rýži, naneste na ni japonskou majonézu a položte menší list salátu tak, aby kousek přesahoval z levého horního okraje. Poté vložte doprostřed ingredience: na tenké nudličky nakrájenou okurku, plátky lososa a krevety. Vezměte levý dolní roh řasy a přetočte na pravý horní roh v polovině řasy tak, aby byla pravá polovina řasy prázdná. Nakonec dorolujte do kornoutku. Můžete posypat kaviárem Tobiko nebo sezamovými semínky.
Rainbow roll (1 rolka)
Suroviny:
- hotová rýže na sushi 130 g
- tuňák 20 g
- kreveta 2 ks
- losos 20 g
- avokádo 1⁄2 ks
- okurka 30 g
- japonská majonéza 20 g
- řasanori 1⁄2 ks
Rýži rozetřete po celé ploše hrubé strany řasy. Otočte na podložku vyloženou potravinářskou fólií, do středu dejte majonézu, na tenké proužky nakrájenou okurku, avokádo a zarolujte. Důležité je dobře utáhnout první závit. Přebytky náplně zatlačte dovnitř a utáhněte. Navrch střídavě skládejte tenké plátky tuňáka, krevety a lososa.
1. Rýži rozložte v tenké vrstvě na hrubou stranu řasy.
2. Rolování není žádná věda, je třeba rolku pořádně utahovat.
3. Na krájení ryby se vyzbrojte ostrým a kvalitním nožem.
4. Rolky budou perfektní, když po každém zakrojení nůž namočíte do nádoby s vodou.
Přehled kurzů Dana najdete zde.
Gourmet & Gurmet. Tento recept vznikl se spolupráci s časopisem Gurmet, Foto Ondřej Košík, food styling Martina Muldoon. Servírujeme na porcelánu JARS k zakoupení v Potten & Pannen – Staněk .