Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
![](/data/images/recipes/104/2024-25-03-09-04-33-700-700-24-1711353873-b05fc5cd-f1e4-4826-bc38-1ae8c01db434-1-105-c.jpeg)
Recept je určen pro:
- Začátečník
- Středně pokročilý
- Pokročilý
Postup
1. Do zadělávací mísy dejte mouku, rozdrobte droždí, a to vše zalijte vlažným mlékem.
2. Následně přidejte med, cukr, sůl, nastrouhanou pomerančovou kůru, vejce a koření.
3. Všechno promíchejte a nakonec přidejte změklé máslo a hněťte, dokud nebudete mít krásně hladké těsto. Ideálním pomocníkem je kuchyňský robot, který tuto těžkou práci udělá za vás.
4. Do hladkého těsta vsypte meruňky a nasekané oříšky. Poté jej nechte pod čistou utěrkou v teple kynout 1−2 hodiny.
5. Mazanec vytvarujte (Josef ho rád zaplétá do uzlu), potřete rozkvedlaným vejcem, přesuňte na plech a pečte při 160 °C asi 40 minut do zlatavě hnědé barvy.
6. Pokud chcete opravdu zabodovat, nezapomeňte ho ve správný okamžik dodekorovat hrubým cukrem. Jeho bílé krystalky vypadají na hnědé krustičce skvěle!
TIP NAVÍC: Hotový mazanec můžete podávat s máslem nebo domácí zavařeninou (anebo obojím!).