Čana Palak
Recept je určen pro:
- Začátečník
- Středně pokročilý
- Pokročilý
Postup
1. Cizrnu pečlivě properte, namočte do vody na minimálně 8 hodin, poté opět properte a uvařte v 1,5 litru vody, do které přidejte podélně rozkrojené čerstvé chilli papričky a kurkumu, doměkka.
2. Na pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Pak přidejte nadrobno pokrájený zázvor, utřený česnek a rajčata. Za častého míchání společně restujte 2–3 minuty a poté přidejte špenát, asafoetidu, mleté chilli a při nízké teplotě duste zhruba 10 minut. Pokud to bude nutné, podlijte trochou vody. Ke směsi vmíchejte uvařené luštěniny i s vodou, ve které se vařily, a nechte při nízké teplotě vařit zhruba 20 minut. Voda se postupně zredukuje, výsledný dhál by měl mít řidší konzistenci.
3. Na dochucení připravte tarku. Tato příprava znamená temperování koření v horkém tuku. Používá se u luštěninových jídel, jimž dodá výslednou chuť: na malé pánvičce rozehřejte olej a nechte na něm rozvonět chilli papričku, římský kmín a listy kari. Pokud máte rádi extra pálivý dhál, přidejte i chilli vločky. Nenechávejte koření temperovat příliš dlouho, aby se nespálilo a nezhořklo.
4. Takto připravené koření i s olejem vlijte do připraveného karí a zamíchejte. Nakonec, pokud
je potřeba, osolte a pokapejte podle chuti citronovou šťávou. Můžete také ozdobit čerstvým koriandrem nebo zázvorem nakrájeným na nudličky julienne.
Dobrou chuť přeje Ilona Bansal.