Domů Recepty Pravá Šakšuka

Pravá Šakšuka

Tenhle východní recept chutná nejlépe v létě, kdy dozrávají rajčata na našich polích. Teď na jaře postačí i ta kvalitní z plechovky. Pokrm můžete dochutit podle svého, my si šakšuku nedokážeme představit bez hrsti čerstvého koriandru.

Suroviny:

  • cibule 1 ks
  • olivový olej 2 lžíce
  • sladká paprika 2 ks
  • masitá rajčata 10 ks
  • česnek 2 stroužky
  • římský kmín ½ lžičky
  • avokádo 2 ks
  • vejce 4 ks
  • čerstvý koriandr 1 hrst
  • čerstvá máta na ozdobu
  • sýr Feta
  • sůl a pepř

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Sladkou papriku i rajčata na větší kostky, česnek nadrobno. Větší pánev rozehřejte na střední stupeň, přilijte olivový olej a cibuli na něm nechte zesklovatět. Za občasného promíchání to trvá zhruba 3 minuty. Přidejte nakrájenou papriku a restujte dalších 5 minut dozlatova. Přihoďte nasekaný česnek, zasypte římským kmínem a trochou soli, promíchejte a přidejte nakrájená rajčata. Směs za občasného promíchání nechte na mírném stupni probublávat asi 20 minut.

2. Jakmile směs rajčat s paprikami zhoustne a tekutina se z ní částečně odpaří (což je potřeba sledovat  a eventuálně trochu vody přilít, aby se směs provařila do správné konzistence i barvy), je čas na vejce.

3. V rajčatové směsi vytvořte vařečkou čtyři důlky, do nichž vlijte celá vejce, osolte je, opepřete, přiklopte skleněnou pokličkou a vejce uvařte do požadované konzistence. Někdo je má rád téměř natvrdo, já raději nahniličko.

4. Mezitím vypeckujte a oloupejte avokádo, prokrojte ho a obě poloviny nakrájejte na tenké plátky. Pak rozdrobte
fetu a nasekejte koriandr a mátu.

5. Jakmile jsou vejce hotová, odklopte poklici, sejměte pánev z plotny, rajčatovou směs s vejci zasypte rozdrobenou fetou, přidejte avokádo, dochuťte a ozdobte čerstvými bylinkami.

Dobrou chuť přeje Jana Králiková.

Hodnocení Gourmet Academy