Pravá Šakšuka
Recept je určen pro:
- Začátečník
- Středně pokročilý
- Pokročilý
Postup
1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Sladkou papriku i rajčata na větší kostky, česnek nadrobno. Větší pánev rozehřejte na střední stupeň, přilijte olivový olej a cibuli na něm nechte zesklovatět. Za občasného promíchání to trvá zhruba 3 minuty. Přidejte nakrájenou papriku a restujte dalších 5 minut dozlatova. Přihoďte nasekaný česnek, zasypte římským kmínem a trochou soli, promíchejte a přidejte nakrájená rajčata. Směs za občasného promíchání nechte na mírném stupni probublávat asi 20 minut.
2. Jakmile směs rajčat s paprikami zhoustne a tekutina se z ní částečně odpaří (což je potřeba sledovat a eventuálně trochu vody přilít, aby se směs provařila do správné konzistence i barvy), je čas na vejce.
3. V rajčatové směsi vytvořte vařečkou čtyři důlky, do nichž vlijte celá vejce, osolte je, opepřete, přiklopte skleněnou pokličkou a vejce uvařte do požadované konzistence. Někdo je má rád téměř natvrdo, já raději nahniličko.
4. Mezitím vypeckujte a oloupejte avokádo, prokrojte ho a obě poloviny nakrájejte na tenké plátky. Pak rozdrobte
fetu a nasekejte koriandr a mátu.
5. Jakmile jsou vejce hotová, odklopte poklici, sejměte pánev z plotny, rajčatovou směs s vejci zasypte rozdrobenou fetou, přidejte avokádo, dochuťte a ozdobte čerstvými bylinkami.
Dobrou chuť přeje Jana Králiková.