Domů Recepty Srnčí s Arónií

Srnčí s Arónií

Podzimní plískanice spolehlivě rozsvítí hřejivé jídlo. Přesně takové pro nás vytvořil šéfkuchař hotelu Alcron Josef Křížek. Srnčí pečeni zkombinoval s lehce trpkou chutí arónie, která se skvěle snoubí právě se zvěřinou. Sametově hladké batátovo-dýňové pyré pak sytě oranžovou barvou nádherně rozsvítí podzim.

Suroviny:

Srnčí ramínko s batátovo-dýňovým pyré a omáčkou z červeného vína a arónie

4–6 PORCÍ // DOBA PŘÍPRAVY 2 HODINY

 

SRNČÍ RAMÍNKO

  • vykostěné srnčí ramínko 1 ks
  • iberijský špek 100 g
  • sůl a pepř
  • cibule 1 ks
  • stroužek česneku ve slupce 3 ks
  • zázvor se slupkou, nakrájený nahrubo 2 cm
  • fenykl ½ ks
  • rozmarýn 3 snítky
  • topinambur zbavený nečistot a se slupkou nakrájený nahrubo 3 ks
  • nahrubo nakrájená mrkev 3 ks
  • červené víno 300 ml
  • arónie 20 g

 

OMÁČKA Z ČERVENÉHO VÍNA A ARÓNIE

  • výpek a zeleninový základ

po upečení masa

  • máslo 100 g
  • brambor 1 ks
  • sůl, pepř, ocet a cukr

na dochucení

 

BATÁTOVO-DÝŇOVÉ PYRÉ

  • velký batát 3 ks
  • dýně Hokkaido ½ ks
  • sůl a pepř
  • olivový olej

 

TOPINAMBUROVÝ CHIPS

  • topinambur 2 ks
  • slunečnicový olej 100 ml
  • Sůl

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

Postup:
  1. Srnčí ramínko nasolte, opepřete ze všech stran a převažte motouzem. Na pánvi orestujte na kostičky nakrájený špek, poté přidejte ramínko a zprudka ho opečte ze všech stran dozlatova. Ramínko vyjměte a do pánve přidejte veškerou nakrájenou zeleninu a bylinky. Restujte dozlatova, přidejte červené víno a arónii. Základ vložte do hrnce na pečení a přidejte k němu maso. V předehřáté troubě na 165 °C pečte pod pokličkou doměkka přibližně 90 minut.
  2. Maso vyjměte z pekáče a odložte stranou. Veškerou zeleninu s výpekem přeceďte přes jemný cedník a výpek svařte na polovinu. Omáčku můžete zahustit zašleháním másla nebo nastrouhanou syrovou bramborou. Pokud použijete máslo, nesmíte už omáčku provářet. Při použití brambory je potřeba ji ještě jednou přecedit. Přidejte arónii a v omáčce ji prohřejte. Dochuťte solí, pepřem, octem a cukrem.
  3. Batáty ve slupce propíchejte nožem nebo vidličkou. Dýni zbavte semínek a rozkrájejte na velké kusy. Osolte ji, opepřete a spolu s batáty dejte péct při 180 °C na 45 minut doměkka. Hotové batáty po upečení nechte chvilku zchladnout a poté je zbavte slupky. Dýni a batáty dejte do mixéru s trochou olivového oleje a rozmixujte dohladka. Ochuťte solí a pepřem.
  4. Topinambury nakrájejte na tenké plátky a v rozpáleném oleji smažte dozlatova. Nechte je vychladnout na papírové utěrce a osolte. Z masa odstraňte motouz a nakrájejte ho na plátky. Servírujte s pyré, ozdobené topinamburovými chipsy, zalité omáčkou s arónií.
Kuchařovy rady:
  • Než začnete srnčí ramínko stahovat motouzem, dejte ho na chvilku do lednice či mrazáku, aby ztuhlo. Bude se vám s ním potom lépe pracovat.
  • K batátům se místo dýně dá využít mrkev se zázvorem.
  • Do omáčky z červeného vína použijte rakytník nebo brusinky.
  • Topinamburový chips bude křupavější, když ho necháte pořádně zchladnout a zbavíte přebytečného oleje.
  • Topinambury nikdy neloupejte, věnujte jim čas při zbavování nečistot pomocí houbičky, na chuti vám to stoprocentně vrátí.
  • Česnek neloupejte, jen ho lehce zmáčkněte čepelí nože. Díky tomu se nespálí a jídlo nezhořkne.

Hodnocení Gourmet Academy