Domů Recepty Luxusní sváteční svíčková

Luxusní sváteční svíčková

30. 12. 2024
Šéfkuchař Martin Staněk rozumí svíčkové, a to nejen nejlepšímu kusu hovězího, ale i smetanové omáčce s knedlíkem, která sametově pohladí. No řekněte: znáte lepší skvost pro zimní nedělní poledne? Domov a tradice v jednom!

Suroviny:

4–6 PORCÍ // DOBA PŘÍPRAVY 5 HODIN

INGREDIENCE:

MASO

  • hovězí váleček nebo falešná svíčková 800 g
  • uzený špek 60 g
  • slunečnicový olej 20 ml
  • sůl a pepř

 

OMÁČKA

  • hovězí vývar od Cibule Bistro 900 ml
  • cibule 150 g
  • mrkev 200 g
  • celer 90 g
  • petržel 90 g
  • smetana ke šlehání 31 % 100 ml
  • sádlo 50 g
  • uzený špek 40 g
  • brusinkový kompot 50 g
  • citron ½ ks
  • máslo 50 g
  • čerstvý tymián 1 snítka
  • hořčice 30 g
  • cukr krupice 35 g
  • citronová šťáva 40 ml
  • černý pepř 8 kuliček
  • nové koření 8 kuliček
  • bobkový list 4 ks
  • sůl a pepř

 

K PODÁVÁNÍ

  • karlovarský knedlík 8 plátků
  • houskový knedlík 8 plátků
  • brusinkový kompot 4 lžíce
  • škvarky z uzeného špeku 4 lžičky

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

POSTUP

  • Maso našpikujte po vlákně uzeným špekem, svažte provázkem, osolte, opepřete a zakápněte olejem. Pak ho zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Opečené maso vyjměte, do hrnce dejte na kostičky nakrájený uzený špek a vypečte ho. Přidejte sádlo a nakrájenou cibuli. Orestujte ji dozlatova, přidejte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a dál opékejte do tmavě zlata.
  • Přidejte hořčici, cukr a nechte zkaramelizovat. Pak přidejte oloupaný a na plátky nakrájený citron a brusinkový kompot. Vraťte do hrnce opečené maso, přidejte máslo, snítku tymiánu a podlijte hovězím vývarem.
  • Přilijte svar z divokého koření (celý pepř, nové koření a bobkový list). Přiklopte poklicí a pečte 3 hodiny v troubě na 160 °C doměkka.
  • Měkké maso vyjměte a odstraňte provázek. Z omáčky vyndejte tymián a rozmixujte ji dohladka, zjemněte smetanou a dolaďte solí, cukrem, pepřem a citronovou šťávou.
  • Hotovou omáčku podávejte s karlovarským a houskovým knedlíkem, plátky hovězího masa, brusinkami a posypte škvarky z uzeného špeku.

Tipy od kuchaře

  • Brusinky můžete marinovat v koňaku s cukrem a na závěr promíchat s pažitkou.
  • Brusinky můžete nahradit rybízovým džemem
  • Špikování si usnadníte, když špek předem zmrazíte
Kurzy Martina Staňka

Na kurzu Hovězí svíčková od palce po špičku vás Martin Staněk naučí, jak maso rozdělit na části, ze kterých připravíte carpaccio, tatarák Parisien, Stroganoff a biftek s pepřovou omáčkou. V rámci Zimního menu pro gurmány si pak osvojíte přípravu kachní paštiky, uvaříte krém z uzeného pstruha, steak se šípkovou omáčkou a vše zakončíte sněhovou pusinkou

Hodnocení Gourmet Academy