Domů Recepty Ricottový velikonoční zajíček podle Mrs. Palačinka

Ricottový velikonoční zajíček podle Mrs. Palačinka

9. 4. 2025
Přípravy na Velikonoce jsou u nás v plném proudu! Upečte si roztomilého ricottového zajíčka podle receptu od Mrs. Palačinka – vláčný, voňavý a ideální ke kávě nebo jako ozdoba velikonočního stolu. Jemné těsto s ricottou a tvarohem, voňavé po citronové kůře, krásně drží tvar a skvěle chutná. Spojený lahodným krémem z mascarpone a šlehačky, doplněný marcipánovou zeleninou... prostě velikonoční pohádka!

Suroviny:

  • 185 g polohrubé mouky
  • 185 g hladké mouky
  • 165 ml oleje
  • 6 vajec
  • 10 g prášku do pečiva
  • 285 g třtinového cukru
  • Kůra z citrónu
  • Lžička vanilkového extraktu
  • 5 g soli
  • 2 vaničky ricotty
  • 1 tvaroh plnotučný ve vaničce

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

Nejprve v robotu vyšleháme vejce s třtinovým cukrem alespoň na 10-15 minut.

Vedle v míse smícháme mouku, sůl a prášek do pečiva.

Do vyšlehaných vajec za stálého šlehání pomalu přiléváme olej. Přidáme i kůru z citronu a vanilkový extrakt. Dále po částech přidáme i ricottu a tvaroh pokojové teploty. Nakonec už jen ručně vmícháme moučnou směs. Pracujeme svižně.

Formu na zajíčka vystříkáme olejem ve spreji. Těsto rozdělíme do dvou forem na zajíčka a pečeme na 165 stupňů asi 40 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda je těsto propečené a vyndáme bábovku z trouby. Zajíčka necháme vychladnout.

Zajíčky spojíme krémem z mascarpone a šlehačky.

Potřebujeme:
  • 1 mascarpone
  • 1 šlehačka
  • Moučkový cukr podle chuti

Vše studené vyšleháme.

Nakonec zajíčkovi můžeme pomocí krému namalovat čumáček a dozdobíme zeleninou vyrobenou z marcipánu.

Dobrou chuť a veselé Velikonoce!

Hodnocení Gourmet Academy