Špička Ruby

Recept je určen pro:
- Začátečník
- Středně pokročilý
- Pokročilý
Postup
PORCE 10–12 KS
PŘÍPRAVA 1,5 HODINY PEČENÍ 15 MINUT
TUHNUTÍ NÁPLNÍ PŘES NOC
POSTUP:
Připravte likérovou náplň: namočte želatinu do studené vody a nechte ji nabobtnat. Smetanu zahřejte a rozpusťte v ní nabobtnalou želatinu. Přilijte likér a zamíchejte. Připravte silikonové formy, které budou menší než formy na špičky – likérová náplň se později bude vkládat právě do špiček. Formy položte na prkénko, aby se s nimi dobře manipulovalo, a vlijte do nich likérovou náplň. Pak formy na prkénku dejte do mrazáku na rovnou plochu do druhého dne zatuhnout.
Další den připravte krém ruby: rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a želatinu dejte nabobtnat do ledové vody. Pyré ohřejte, pak v něm rozpusťte želatinu a vmíchejte k čokoládě. Nakonec přidejte studenou smetanu a promixujte tyčovým mixérem. Krém nalijte do forem na špičky a přidejte zmraženou likérovou náplň, pak dno zarovnejte krémem. Opět dejte vše přes noc zamrazit na rovnou plochu do mrazáku. Pokud vám zůstane krém, můžete přes něj dát fólii a nechat vychladit do dalšího dne a ozdobit jím špičky. Ale není to nutné.
Připravte piškoty: oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu. Pak vmíchejte žloutky a stěrkou prosátou mouku. Pomocí cukrářského sáčku s hladkou špičkou nastříkejte na plech vyloženým pečicím papírem piškoty o průměru 6–7 centimetrů. Pečte v troubě předehřáté na 165 °C asi 12–15 minut.
Nakonec připravte polevu: čokoládu Ruby rozpusťte ve vodní lázni. Jakmile je rozpuštěná, stáhnete ji z lázně, přidejte kakaové máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Hotovou směs přendejte do vyšší a užší nádoby. Na piškoty namažte trochu krému, vyndejte špičky z forem a přilepte je rovně na piškoty. Opatrně špičky namočte do čokolády. Na zatuhlou polevu namalujte pomocí jedlé barvy zlaté šmouhy. Pokud vám zbyl nějaký krém, můžete ho použít na zdobení.
Tipy & triky kuchaře
Na tuhle špičku budete potřebovat dvě různě velké formy a dva dny na tuhnutí. V té menší nechte přes noc zatuhnout likérovou náplň.
Také vnitřní krém ruby bude muset tuhnout minimálně přes noc. Nalijte ho do druhé větší formy a přidejte důkladně zmraženou likérovou náplň.
Průměr piškotů přizpůsobte velikosti základní formy s tím, že při pečení obvykle získají na objemu, hlavně do výšky.
Čokoládu na polevu pomalu rozpusťte v horké vodní lázni, přidejte kakaové máslo a míchejte, dokud se také nerozpustí. Hotovou polevu přelijte do vyšší, užší nádoby, abyste mohli špičky pohodlně namáčet.Nechte polevu zatuhnout a pak si pohrajte se zdobením.
PEČTE S CUKRÁŘKOU
Daška Tylčerová/SugarMaMa v Gourmet Academy
Naučíte se klasické české a moravské koláče podle rodinných receptů. Společně zvládnete efektní dezerty do skleničky, například pistáciové Tiramisu nebo malinového Míšu. Na kurzu minidezertů do ruky objevíte kouzlo choux s banánovým karamelem, pistáciové minivěnečky nebo minikremrole s malinovým krémem. Vrcholem pak je Daščin pistáciový dort s malinami.


