Domů Recepty Špička Ruby

Špička Ruby

Pro Dašku Tylčerovou alias SugarMaMa neexistuje v cukrařině žádné tabu. Tentokrát pro čtenáře Gurmetu vytvořila překrásnou růžovou špičku Ruby se šmouhami ze zlata a sušenými třešněmi. Nádherná verze pro májově zamilované nebo pro maminky ke Dni matek. Pojďme ji společně krok krokem vykouzlit. Odměnou bude křupnutí polevy ve spojení s dvěma sametovými krémy. Taková pohádka máje.

Suroviny:

LIKÉROVÁ NÁPLŇ

  • vaječný likér 320 g
  • smetana ke šlehání 40% 140 g
  • želatina 2,5 plátku

 

KRÉM RUBY

  • čokoláda Ruby 240 g
  • smetana ke šlehání 40% 300 g
  • malinové pyré 60 g
  • želatina 2,5 plátku

 

PIŠKOTY

  • vejce 3 ks
  • cukr krupice 75 g
  • hladká mouka 75 g

 

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA

  • čokoláda Ruby 250 g
  • kakaové máslo 50 g
  • zlatá barva

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

PORCE 10–12 KS

PŘÍPRAVA 1,5 HODINY PEČENÍ 15 MINUT

TUHNUTÍ NÁPLNÍ PŘES NOC

POSTUP:

Připravte likérovou náplň: namočte želatinu do studené vody a nechte ji nabobtnat. Smetanu zahřejte a rozpusťte v ní nabobtnalou želatinu. Přilijte likér a zamíchejte. Připravte silikonové formy, které budou menší než formy na špičky – likérová náplň se později bude vkládat právě do špiček. Formy položte na prkénko, aby se s nimi dobře manipulovalo, a vlijte do nich likérovou náplň. Pak formy na prkénku dejte do mrazáku na rovnou plochu do druhého dne zatuhnout.

Další den připravte krém ruby: rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a želatinu dejte nabobtnat do ledové vody. Pyré ohřejte, pak v něm rozpusťte želatinu a vmíchejte k čokoládě. Nakonec přidejte studenou smetanu a promixujte tyčovým mixérem. Krém nalijte do forem na špičky a přidejte zmraženou likérovou náplň, pak dno zarovnejte krémem. Opět dejte vše přes noc zamrazit na rovnou plochu do mrazáku. Pokud vám zůstane krém, můžete přes něj dát fólii a nechat vychladit do dalšího dne a ozdobit jím špičky. Ale není to nutné.

Připravte piškoty: oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu. Pak vmíchejte žloutky a stěrkou prosátou mouku. Pomocí cukrářského sáčku s hladkou špičkou nastříkejte na plech vyloženým pečicím papírem piškoty o průměru 6–7 centimetrů. Pečte v troubě předehřáté na 165 °C asi 12–15 minut.

Nakonec připravte polevu: čokoládu Ruby rozpusťte ve vodní lázni. Jakmile je rozpuštěná, stáhnete ji z lázně, přidejte kakaové máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Hotovou směs přendejte do vyšší a užší nádoby. Na piškoty namažte trochu krému, vyndejte špičky z forem a přilepte je rovně na piškoty. Opatrně špičky namočte do čokolády. Na zatuhlou polevu namalujte pomocí jedlé barvy zlaté šmouhy. Pokud vám zbyl nějaký krém, můžete ho použít na zdobení.

Tipy & triky kuchaře

Na tuhle špičku budete potřebovat dvě různě velké formy a dva dny na tuhnutí. V té menší nechte přes noc zatuhnout likérovou náplň.

Také vnitřní krém ruby bude muset tuhnout minimálně přes noc. Nalijte ho do druhé větší formy a přidejte důkladně zmraženou likérovou náplň.

Průměr piškotů přizpůsobte velikosti základní formy s tím, že při pečení obvykle získají na objemu, hlavně do výšky.

Čokoládu na polevu pomalu rozpusťte v horké vodní lázni, přidejte kakaové máslo a míchejte, dokud se také nerozpustí. Hotovou polevu přelijte do vyšší, užší nádoby, abyste mohli špičky pohodlně namáčet.Nechte polevu zatuhnout a pak si pohrajte se zdobením.

PEČTE S CUKRÁŘKOU

Daška Tylčerová/SugarMaMa v Gourmet Academy

Naučíte se klasické české a moravské koláče podle rodinných receptů. Společně zvládnete efektní dezerty do skleničky, například pistáciové Tiramisu nebo malinového Míšu. Na kurzu minidezertů do ruky objevíte kouzlo choux s banánovým karamelem, pistáciové minivěnečky nebo minikremrole s malinovým krémem. Vrcholem pak je Daščin pistáciový dort s malinami.

Hodnocení Gourmet Academy