Domů Recepty Grilovaná chobotnice se sauce vierge a salátem z pečené zeleniny

Grilovaná chobotnice se sauce vierge a salátem z pečené zeleniny

20. 6. 2025
Když vaříte s Mirkem Kalinou, nikdy se nenudíte. Tato stálice českého gastronomického nebe je studnicí znalostí a příběhů, o něž se neváhá podělit. Při kurzech tak získáte nejen cenné dovednosti, ale vyslechnete si spoustu zábavných historek. Podobně probíhala i příprava letní grilované chobotnice. Hravě ji i s omáčkou vierge a salátem zvládnete doma na pánvi nebo zahradním grilu. Věřte, že oslníte nejen hosty, ale i sami sebe.

Suroviny:

  • mražená chobotnice 1 ks
  • pomeranč 1 ks
  • citron 1 ks
  • fenykl 1 ks
  • rajče 1 ks
  • hladkolistá petržel 1 hrst
  • čerstvá bazalka 1 hrst
  • česnek 1 stroužek
  • červený vinný ocet 2 lžíce
  • sušené nebo čerstvé chilli
  • sůl
 
SALÁT Z PEČENÉ ZELENINY
  • hrubozrnná mořská sůl 1 kg
  • žlutá paprika 1 ks
  • červená paprika 1 ks
  • malý lilek 2 ks
  • česnek 1 palice
  • bílý vinný ocet 1 lžička
  • olivový olej 2 lžíce
  • sůl a pepř
 
SAUCE VIERGE
  • olivový olej 125 ml
  • česnek 4–6 stroužků
  • drcený koriandr 1 lžička
  • menší masitá rajčata 6 ks
  • šťáva z 2 citronů
  • čerstvé bylinky (bazalka,
  • pažitka, petrželka) hrst
  • sůl a pepř
  • italský chléb k podávání

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

Do velkého hrnce nalijte dva litry vody a osolte ji. Pomeranč a citron rozpulte. Polovinu nakrájejte na plátky, z druhé poloviny vymačkejte šťávu. Plátky citrusů i šťávu přidejte do vody a přilijte vinný ocet. Přiveďte vodu k varu a přidejte horní stonky fenyklu, rajče, rozdrcený celý stroužek česneku, chilli, stonky petržele a bazalky. Když se začne voda vařit,

ponořte chobotnici několikrát do vařící vody a opět ji vyjměte. Pak ji tam vložte, aby byla celá ponořená. Poklici položte na hrnec obráceně, aby madlo chobotnici podrželo u dna. Vařte 45 minut doměkka.

Připravte zeleninu na salát: palici česneku rozkrojte napůl, pokapejte olivovým olejem osolte, opepřete a obalte v alobalu. Na dno malého pekáčku nasypte sůl. Z papriky vyjměte semínka a nechte vcelku. Celé lilky propíchejte nožem, aby při pečení neexplodovaly. Zeleninu a česnek vložte do pekáčku se solí a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 40 minut. Papriky vyjměte dřív, aby se nespálily, zapařte je, oloupejte slupku a nakrájejte nadrobno. Lilek, který se peče o něco déle, také nakrájejte nadrobno. Upečený česnek vymačkejte, přidejte vinný ocet, sůl, pepř a promíchejte. Takto vytvořený dresink smíchejte s pečenou zeleninovou směsí.

Připravte sauce vierge: z rajčat vyříznete stopku, nařízněte slupku do kříže, vložte do vroucí vody a nechte je v ní, než se začnou sama loupat. Rajčata přendejte do ledové vody, pak slupky oloupejte a dužinu nakrájejte nadrobno. Nasekejte bylinky, nadrobno i česnek a přisypte drcený koriandr. Do rendlíku nalijte olivový olej, přidejte česnek a konfitujte ho na mírném ohni asi 5 minut. Přidejte drcený koriandr, 2 lžíce rajčat a stáhněte omáčku z ohně.

Plátky chleba pokapejte olivovým olejem a opečte na suché pánvi. Chobotnici uřízněte hlavu a odkrojte kousací ústrojí. Jednotlivá chapadla potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a opečte na grilu nebo na grilovací pánvi. Chobotnici servírujte se salátem z pečené zeleniny na opečeném chlebu a se sauce vierge.

Tipy & triky

  • Den před úpravou dejte chobotnici do lednice a nechte pozvolna rozmrazit.
  • Nikdy ji nevařte zmraženou nebo ji nedávejte do teplé vody.
  • Salát z pečené zeleniny můžete podávat i zastudena například s burratou či jiným oblíbeným sýrem.
  • Hlavu chobotnice určitě nevyhazujte, můžete ji přidat do salátu.

VAŘTE S MIRKEM KALINOU

Milujete steaky, ale báli jste se do nich sami pustit? Pak s Mirkem Kalinou na kurzech v Gourmet Academy veškerý ostych ztratíte. Objevíte kouzlo steaku Rossini s lanýžovou omáčkou, flap steak s kovbojským máslem z morku nebo klasický striploin s omáčkou chimichurri. Na kurzu streetfoodu pak zvládnete jižanské smažené kuře nebo vepřovou porchettu.

Hodnocení Gourmet Academy