Grilovaná chobotnice se sauce vierge a salátem z pečené zeleniny

Recept je určen pro:
- Začátečník
- Středně pokročilý
- Pokročilý
Postup
Do velkého hrnce nalijte dva litry vody a osolte ji. Pomeranč a citron rozpulte. Polovinu nakrájejte na plátky, z druhé poloviny vymačkejte šťávu. Plátky citrusů i šťávu přidejte do vody a přilijte vinný ocet. Přiveďte vodu k varu a přidejte horní stonky fenyklu, rajče, rozdrcený celý stroužek česneku, chilli, stonky petržele a bazalky. Když se začne voda vařit,
ponořte chobotnici několikrát do vařící vody a opět ji vyjměte. Pak ji tam vložte, aby byla celá ponořená. Poklici položte na hrnec obráceně, aby madlo chobotnici podrželo u dna. Vařte 45 minut doměkka.
Připravte zeleninu na salát: palici česneku rozkrojte napůl, pokapejte olivovým olejem osolte, opepřete a obalte v alobalu. Na dno malého pekáčku nasypte sůl. Z papriky vyjměte semínka a nechte vcelku. Celé lilky propíchejte nožem, aby při pečení neexplodovaly. Zeleninu a česnek vložte do pekáčku se solí a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 40 minut. Papriky vyjměte dřív, aby se nespálily, zapařte je, oloupejte slupku a nakrájejte nadrobno. Lilek, který se peče o něco déle, také nakrájejte nadrobno. Upečený česnek vymačkejte, přidejte vinný ocet, sůl, pepř a promíchejte. Takto vytvořený dresink smíchejte s pečenou zeleninovou směsí.
Připravte sauce vierge: z rajčat vyříznete stopku, nařízněte slupku do kříže, vložte do vroucí vody a nechte je v ní, než se začnou sama loupat. Rajčata přendejte do ledové vody, pak slupky oloupejte a dužinu nakrájejte nadrobno. Nasekejte bylinky, nadrobno i česnek a přisypte drcený koriandr. Do rendlíku nalijte olivový olej, přidejte česnek a konfitujte ho na mírném ohni asi 5 minut. Přidejte drcený koriandr, 2 lžíce rajčat a stáhněte omáčku z ohně.
Plátky chleba pokapejte olivovým olejem a opečte na suché pánvi. Chobotnici uřízněte hlavu a odkrojte kousací ústrojí. Jednotlivá chapadla potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a opečte na grilu nebo na grilovací pánvi. Chobotnici servírujte se salátem z pečené zeleniny na opečeném chlebu a se sauce vierge.
Tipy & triky
- Den před úpravou dejte chobotnici do lednice a nechte pozvolna rozmrazit.
- Nikdy ji nevařte zmraženou nebo ji nedávejte do teplé vody.
- Salát z pečené zeleniny můžete podávat i zastudena například s burratou či jiným oblíbeným sýrem.
- Hlavu chobotnice určitě nevyhazujte, můžete ji přidat do salátu.
VAŘTE S MIRKEM KALINOU
Milujete steaky, ale báli jste se do nich sami pustit? Pak s Mirkem Kalinou na kurzech v Gourmet Academy veškerý ostych ztratíte. Objevíte kouzlo steaku Rossini s lanýžovou omáčkou, flap steak s kovbojským máslem z morku nebo klasický striploin s omáčkou chimichurri. Na kurzu streetfoodu pak zvládnete jižanské smažené kuře nebo vepřovou porchettu.


