Domů Recepty Domácí chléb bez hnětení

Domácí chléb bez hnětení

7. 6. 2023
Autorkou tohoto domácího chleba je foodblogerka a lektorka naší Gourmet Academy Markéta Pavleje. Její jméno je už samo o sobě zárukou kvalitního a poctivě připraveného receptu. Nebojte se přidat různé ingredience a vyladit tak chuť bochníku podle chuti i nálady

Suroviny:

Příprava: 10 minut

Kynutí: 20 + 50 minut

Pečení: 50 minut

 

  • 3 hrnky vlažné/teplé vody
  • 1 lžíce sušeného droždí (lepší je celé čerstvé)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce oleje, nejlépe olivového
  • 1 lžíce octa, ideálně vinného, případně jablečného
  • 3 hrnky hladké nebo špaldové mouky
  • 2 a ½ - 3 hrnky celozrnné mouky (žitná je lepší než pšeničná)
  • 1 lžíce soli
  • dle chuti semínka či oříšky

Recept je určen pro:

  • Začátečník
  • Středně pokročilý
  • Pokročilý

Postup

Ve velké míse smíchejte vodu, droždí a cukr. Vyčkejte pár minut, dokud nebude droždí viditelně aktivní. Poté přidejte ocet a olej. Začněte přisypávat hrnek po hrnku hladkou mouku. Přitom směs neustále promíchávejte. Přidejte celozrnnou mouku a sůl a opět řádně promíchejte. Vzniklé těsto má řidší konzistenci. Na promíchávání můžete použít robota s plochým šlehačem. V tom případě je ale třeba kvásek udělat ve vedlejší plastové míse. Do těsta přidejte oříšky nebo semínka dle chuti. Dobrou volbou jsou i chia semínka. Tady pozor, protože hodně sají vodu, musíte dát o to méně mouky. Těsto nechte přikryté utěrkou kynout 30 – 40 minut. Předehřejte troubu na 185 °C. Těsto rozdělte do dvou forem na biskupský chléb. Na povrchu  můžete udělat zářezy, anebo ho posypat semínky či bylinkami. Pečte zhruba 50 minut dokud není chléb zlatohnědý na povrchu a při poklepání zní dutě.

Tip Gourmet Academy: Chléb můžete ochutit jakýmkoliv způsobem. Nezapomínejte ovšem, že existují přísady, které do sebe sají vodu. O to je pak nutné snížit dávku celozrnné mouky. Výborný je chléb se sušenými rajčaty nebo olivami.

Hodnocení Gourmet Academy